Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні хочуть додатково підвищити акциз на тютюнові вироби: що буде з...

В Україні хочуть додатково підвищити акциз на тютюнові вироби: що буде з цінами

Этот материал также доступен на русском языке
Акциз на тютюнові вироби хочуть підвищити до рівня інфляції. Таку пропозицію зробили громадські організації.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ сказав виконавчий директор Центру громадянського представництва «Життя» Дмитро Купіра.

«З урахуванням інфляції в Україні, яка становить 31%, у 2022 році внаслідок повномасштабної війни доцільне додаткове одноразове підвищення акцизу на тютюнові вироби до рівня інфляції. Згідно з чинним планом підвищення акцизів, так званого 7-річного плану, на тютюнові вироби акциз щороку зростає на 20%. Наша ідея полягає в тому, щоб підняти сумарний акциз у 2023 році до рівня інфляції, тобто 20% планових плюс 10% або 11%, щоб досягти цього рівня інфляції», – зазначив Купіра.

За розрахунками фахівців Світового банку, підвищення тютюнових акцизів, коли ціна пачки цигарок зростає на 10%, сприяє зниженню споживання тютюнової продукції на 6-8% у державах із низьким та середнім рівнем доходу, до переліку яких входить Україна.

За даними Державної податкової служби України, за попередні 6 місяців (травень-жовтень 2022 року) надходження від акцизів на тютюнові вироби на 1,7 млрд грн більше за аналогічний період у 2021-му – 37,5 млрд грн проти 35,8 млрд грн відповідно.

«Зростання надходжень від акцизів на тютюнові вироби – це виграшна політика як здоров’ю громадян, так уряду. Громадяни менше використовують шкідливу тютюнову продукцію через зниження цінової доступності, а бюджет отримує додаткові надходження завдяки підвищенню акцизів», – наголосив керівник аналітичного спрямування мережі захисту національних інтересів ANTS Ілля Несходовський.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні