Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні зростає і інфляція, і ціни: що дорожчає найшвидше

В Україні зростає і інфляція, і ціни: що дорожчає найшвидше

Этот материал также доступен на русском языке
Показник інфляції у річному вимірі (з жовтня 2021 року по жовтень 2022 року) зріс до 26,6%. Це стало відомо із коментаря Нацбанку України (НБУ), який він дав щодо рівня інфляції.

У жовтні 2022 року інфляція в Україні прискорилась. Її показник у річному вимірі (з жовтня 2021 року по жовтень 2022 року) зріс до 26,6%. Не всі товари та послуги подорожчали однаково. Найбільший внесок у темпи інфляції внесли ціни на пальне, ціни на сире продовольство, а також ціни на оброблені продовольчі товари, пише today.ua.

Це стало відомо із коментаря Нацбанку України (НБУ), який він дав щодо рівня інфляції.

Отже, найпотужнішим чинником інфляції в Україні є війна, кажуть у Нацбанку. Війна призвела до:

  • порушення логістичних ланцюгів та згортання виробництва окремих товарів та послуг;
  • зростання собівартості продуктів через зростання виробничих витрат;
  • перерозподіл попиту на окремі продукти на ринку.

Звичайно, така нестабільність змушує ціни зростати нагору. Дорожує все, але не все в однаковому темпі. У певні періоди ціни на деякі товари ситуативно знижуються, але в річному вимірі стало дорожче все.

Найбільше зросли в ціні паливно-мастильні матеріали. Втім, у жовтні темпи зростання цін на пальне сповільнилися, але у річному вимірі подорожчання палива становить 62,9%.

Другу позицію щодо зростання цін займають сирі харчові продукти. Вони за рік подорожчали на 47,1%. Причому тут додали олії у вогонь курячі яйця, які б’ють один ціновий рекорд за іншим.

“Це пояснюється знищенням птахофабрик, зростанням виробничих витрат та порушенням технологічних ланцюгів виробництва яєць на початку війни, поточними проблемами з енергопостачанням, а також зменшенням поголів’я курей на вирощуванні у домогосподарств, у тому числі через міграцію населення”, – йдеться у повідомленні НБУ.

Менше, ніж сирі продукти, але вищі за середній показник інфляції, зросли ціни на оброблені продовольчі товари. Їхнє річне зростання склало 27,2%. Тут найбільший внесок м’ясні продукти, кондитерські вироби, а також безалкогольні напої та соуси.

Швидко зростають ціни на продукти з риби, олії, що виготовляються на їх основі (майонези, спреди та маргарини). Крім того, через різке збільшення експорту молочних продуктів зростає їх вартість.

У той же час зростають і ціни на товари непродовольчої групи. Вони за рік додали 19,9%. З настанням осені особливо зріс попит на електрообігрівачі. Крім того, прискорилися темпи подорожчання взуття, одягу, домашнього посуду, меблів та текстильних виробів.

“З огляду на підвищений попит, посилений обстрілами енергетичних об’єктів, зросла вартість обігрівачів, плит та інших товарів, пов’язаних із резервним харчуванням та забезпеченням тепла”, – зазначили у коментарі НБУ.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Держстат повідомив про рівень інфляції в Україні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні