П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіКожен обмінний пункт сплачуватиме авансовий внесок: зобов'язує новий закон

Кожен обмінний пункт сплачуватиме авансовий внесок: зобов’язує новий закон

Этот материал также доступен на русском языке
Рада зобов'язала кожен обмінний пункт сплачувати авансовий внесок.

Сума залежатиме від кількості мешканців населеного пункту, де працює обмінник.

Верховна Рада України ухвалила загалом законопроект №7655 про обов’язок щодо сплати фіксованої суми авансового внеску з податку на прибуток підприємств за кожен небанківський обмінний пункт валют.

Про це повідомив народний депутат, перший заступник голови Податкового комітету Верховної Ради України Ярослав Железняк.

За його повідомленням, документ підтримали 249 народних депутатів.

«Тепер кожен обмінний пункт має сплатити авансовий внесок. Зміни набудуть чинності з 1 січня 2023 року», – наголосив народний депутат.

Внески становитимуть:

  • 3 мінімальні зарплати – за кожен пункт обміну у населеному пункті, чисельність якого перевищує 50 тис. мешканців;
  • 1 мінімальна зарплата у населеному пункті, чисельність якого менша за 50 тис. мешканців.

Таким чином, кожен пункт обміну готівкової валюти у великому місті щомісяця має сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі 19,5 тис. грн.

За рік один такий пункт має заплатити до бюджету не менше 234 тисяч гривень.

Наскільки суттєво вплинуть нові внески на готівку – покаже час.

Голова профільного комітету Ради з податків та фінансів Данило Гетьманцев вважає, що обмін валют завжди вважався одним із найприбутковіших бізнесів, особливо у кризові часи.

«І хоча зараз в Україні працює близько 4 тис. пунктів обміну, протягом 2021 року небанківські обмінники заплатили лише 7 млн ​​грн податку на прибуток, або близько 1,7 тис. грн на рік у середньому з одного із 4 тис. обмінників», – наголошує Гетьманцев.

Слід зазначити, що робота небанківських обмінників залишається однією з найбільш неврегульованих та корумпованих сфер. І в експертному середовищі постійно точаться дискусії щодо необхідності збереження такого явища, як обмінники в цілому, або наведення законодавчого ладу в цій сфері.

Раніше НБУ навіть звинуватив небанківські обмінники у штучній девальвації гривні, заборонив їм виставляти табло з курсами та запровадив інші обмеження.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні