Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнці, які не працюють офіційно, отримали право на пенсію: як ним скористатися

Українці, які не працюють офіційно, отримали право на пенсію: як ним скористатися

Этот материал также доступен на русском языке
Головне – не сам факт роботи, а регулярні надходження ЄСВ від тієї чи іншої людини.

За законодавством, українці, які мають достатньо років страхового стажу, після досягнення 60 років отримують право на пенсію. При цьому якщо вони накопичили менше 15 років страхового стажу, то пенсію їм не дадуть. Деякі з них зможуть отримувати від держави лише мізерну соціальну допомогу. Однак в Україні можна отримати право на пенсію і не будучи офіційно працевлаштованим, пише today.ua

Як це реалізувати, розповіли у Пенсійному фоні України.

Головне – не сам факт роботи, а регулярні надходження ЄСВ від тієї чи іншої людини. В Україні зазвичай або ЄСВ платить за працівника його роботодавець, або він сам, будучи підприємцем, сплачує цей внесок за себе.

Однак можна відраховувати за себе ЄСВ і, не будучи офіційно працевлаштованим. Закон дозволяє громадянам у такий спосіб заробити собі стаж для пенсії.

Зокрема, на добровільну виплату ЄСВ мають право такі категорії громадян:

  • члени індивідуального сільського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню,
  • українці віком від 16 років, які не перебувають у трудових відносинах і не належать до платників ЄСВ;
  • іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні;
  • громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами рідної країни, якщо інший хід виплат не встановлений міжнародними договорами.

Таким чином цим правом можуть скористатися практично всі, хто не працевлаштований офіційно, однак має можливість відраховувати гроші на ЄСВ.

Як можна виплачувати ЄСВ самостійно?

Щоб платити за себе Єдиний соціальний внесок, потрібно укласти добровільний договір соціального страхування в Державній фіскальній службі. Мінімальна вартість одного місяця стажу на сьогодні становить трохи більше ніж 1400 гривень.

Проте такого внеску вистачить на те, щоби поповнювати свій стаж, але для великої пенсії його буде мало. Якщо ви хочете в старості отримувати виплату більше, ніж мінімальна пенсія, то і розмір ЄСВ має бути вищим.

Нагадаємо, у Пенсійному фонді пояснили, хто має право вийти на пенсію на 10 років раніше.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні