Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниХто має право на пенсію із зниженням пенсійного віку: названо ще одну...

Хто має право на пенсію із зниженням пенсійного віку: названо ще одну категорію

Этот материал также доступен на русском языке
Деякі категорії українців мають можливість вийти на пенсію достроково. І це стосується не лише учасників бойових дій, українців, які мають необхідний стаж для виходу на пенсію за віком, але й за 1,5 роки залишилися без роботи.

Так, згідно зі ст. 55 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи», участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС дає право на зниження пенсійного віку, пише Zn.

А саме:

  • особи, які працювали в зоні відчуження з моменту аварії до 1 липня 1986 незалежно від кількості робочих днів, а з 1 липня 1986 до 31 грудня 1986 не менше п’яти календарних днів, мають право на зниження;
  • особи, які працювали в 1987 році в зоні відчуження не менш 14 календарних днів — на 8 років;
  • особи, які працювали з 1 липня 1986 року по 31 грудня 1986 року в зоні відчуження від одного до п’яти календарних днів, у 1987 року — від 10 до 14 календарних днів, в 19 98 санітарної обробки та дезактивації техніки або їх будівництві не менш 14 календарних днів у 1986 року — на 5 років.

Крім того, минулого року уряд підвищив пенсію для осіб, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи. Відповідно до змін, додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, і щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника в результаті Чорнобильської катастрофи має виплачуватись повністю незалежно від заробітної плати, пенсії чи іншого доходу. Розміри пенсії по інвалідності, що настала через каліцтво або захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, не можуть бути нижчими:

  • для І групи інвалідності — 6000 грн;
  • для ІІ групи — 4800 грн;
  • для ІІІ групи — 3700 грн;
  • для дітей з інвалідністю — 3700 грн.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які пенсії одержують працюючі пенсіонери.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні