Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіВ Україні збільшилася допомога у зв'язку з вагітністю та пологами

В Україні збільшилася допомога у зв’язку з вагітністю та пологами

Этот материал также доступен на русском языке
Незважаючи на воєнний стан в Україні виплачується допомога у зв'язку з вагітністю та пологами. Більше того, у 2022 році її розмір зріс.

Так, за даними Фонду соціального страхування України, з початку 2022 року до них звернулося близько 80 тисяч жінок для отримання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Навіть під час дії воєнного стану фінансування цих виплат продовжується. Також у Фонді зазначили, що розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами також зріс.

Нині середня декретна допомога становить 49,5 тисяч гривень (дані на серпень 2022 року). А це на 4,6 тисячі більше, ніж торік. Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами фінансується Фондом соціального страхування України та виплачується в повному обсязі одним платежем застрахованій особі. Виплати здійснюються на підставі листка непрацездатності, який підписується на 30-му тижні вагітності.

Розмір декретної допомоги обчислюється шляхом множення суми середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. Зазвичай триває 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів та 56 днів після пологів).

Однак у разі передчасних, багатоплідних пологів або виникнення ускладнень додатково до основного видається листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає сплаті за кошти ФССУ. Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами від Фонду компенсує 100% втраченої заробітної плати (доходу) незалежно від тривалості страхового стажу жінки. У той же час особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше розміру допомоги, обчисленої з дворазового мінімального розміру заробітної плати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні