Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні хочуть запровадити спеціальні пенсії: хто зможе отримувати 5016 гривень щомісяця

В Україні хочуть запровадити спеціальні пенсії: хто зможе отримувати 5016 гривень щомісяця

Этот материал также доступен на русском языке
Більшість українських пенсіонерів отримують пенсії нижче середньої пенсії по країні, але в уряді хочуть запровадити спеціальні пенсії за особливі заслуги.

І торкнуться вони осіб, які мають статус борців за незалежність. Про це стало відомо із законопроекту № 8032, опублікованому на сайті Верховної Ради України.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про пенсію за особливі заслуги перед Україною», поширивши його дію на громадян України, які відповідно до Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті» мають статус борців за незалежність України у XX столітті та згідно із Законом України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» зазнали репресій з політичних чи релігійних мотивів у формі позбавлення волі (ув’язнення) або примусового безпідставного поміщення здорової людини в психіатричну установу та реабілітацію .

Пенсію за особливі заслуги борцям за незалежність України у ХХ столітті пропонується встановити у розмірі 200 відсотків прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.

За орієнтовними оцінками кількість людей, які підпадають під визначені законопроектом критерії, обчислюються десятками, максимум – декількома сотнями. Це число, на жаль, з кожним роком зменшується.

Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становить

зараз 2508 гривень, 200% від цього мінімуму – 5016 гривень. Відповідно, реалізація законопроекту вимагатиме видатків у сумі 60,192 гривні на одну особу на рік. У розрахунку на 200 осіб витрати становитимуть 12 млн 38,4 тис. грн на рік.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що Ощадбанк припиняє випуск електронних пенсійних посвідчень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні