Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 20 жовтня – Міжнародний день кухаря

Цей день в історії: 20 жовтня – Міжнародний день кухаря

Этот материал также доступен на русском языке
20 жовтня у світі відзначають Міжнародний день авіадиспетчера, Міжнародний день кухаря та кулінара, Всесвітній день боротьби з остеопорозом та Міжнародний день лінивця. В Україні цього дня відзначають Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози.

Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

Близько десяти років тому рак грудей вийшов на перше місце серед усіх онкологічних захворювань у жінок і з тих пір утримує сумне лідерство. За даними Американського товариства раку, щорічно у світі у 1,3 млн жінок діагностується це грізне захворювання.

Статистичні дані стверджують: до 40% наших українських жінок звертаються до лікаря надто пізно, коли хвороба запущена настільки, що половина пацієнток помирає протягом першого року після її виявлення. У світі ж, навпаки, простежується тенденція до зниження смертності, у середньому на 1% протягом року.

“Все, що повинна робити кожна жінка для раннього виявлення захворювання – проходити регулярні обстеження. Згідно з рекомендаціями Американського товариства онкологів, це УЗД молочних залоз – для жінок віком від 20 до 39 років, і щорічна мамографія – для жінок після 40 років”, – рекомендують у “Лікарні Сучасної Онкологічної Допомоги” ЛІСОД. – Це важливо, оскільки на рак молочної залози захворює кожна восьма жінка, і з віком ризик суттєво зростає”.

Міжнародний день кухаря

Міжнародний день кухаря – професійне свято кухарів та кулінарів усього світу. Відзначається щорічно 20 жовтня.

Це свято було засноване у 2004 році з ініціативи Всесвітньої асоціації співтовариств шеф-кухарів. Ідея святкування належить Біллу Галлахеру (Bill Gallagher) президенту Світової асоціації кулінарів.

Міжнародний день кухарів – це глобальна ініціатива, яка підвищує обізнаність з кулінарною професією. У всьому світі професійні кулінарні організації влаштовують конкурси майстерності, проводять дегустації та експериментують із приготуванням оригінальних страв.

Міжнародний день авіадиспетчера

Дата 20 жовтня для проведення Міжнародного дня авіадиспетчера була обрано зовсім невипадково. Саме цього дня у 1961 році у столиці Нідерландів Амстердамі було створено Міжнародну федерацію асоціацій авіаційних диспетчерів. Ця подія, важлива для стандартизації управління вантажними та пасажирськими авіаційними перевезеннями, і започаткувала нове професійне свято

Що сталося в Україні та світі 20 жовтня

  • 1803 – Сенат США ратифікував покупку штату Луїзіана.
  • 1818 – Великобританія та Сполучені Штати Америки встановили кордон по сорок дев’ятій паралелі між Канадою та США.
  • 1865 – місцем розташування уряду Канади затверджено Оттаву.
  • 1868 – У Києві створено перший в Україні приватний комерційний банк.
  • 1916 – у Севастополі вибухнув лінкор “Імператриця Марія”, сотні загиблих.
  • 1918 – Польські делегати Львівської міської ради оголосили про приєднання Львова до Польщі.
  • 1924 – у Харкові відкрито першу в УРСР радіостанцію.
  • 1945 – вперше жінкам Французької республіки надано виборче право.
  • 1953 – у США вийшла у світ антиутопія Рея Бредбері “451 градус за Фаренгейтом”.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні