Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаУкраїнців попередили про віялові відключення: без світла взимку доведеться сидіти по 6-8...

Українців попередили про віялові відключення: без світла взимку доведеться сидіти по 6-8 годин

Этот материал также доступен на русском языке
Жителів України ще з перших днів літа почали попереджати про складний опалювальний сезон за всю історію нашої країни. Регулярно у засобах масової інформації з'являються публікації про те, як пережити зиму в умовах війни, що обов'язково потрібно купити, якими приладами та побутовими предметами запастись.

Ракетні атаки з інфраструктури, нафтопереробних заводів та енергоблоків можуть позначитися на опалювальному періоді України. Водночас експерти зазначають, що в Україні достатньо запасів вугілля.

Про це заявив в інтерв’ю УНІАН експерт Інституту енергетичних стратегій та колишній начальник прес-центру НАК “Нафтогаз України” Юрій Корольчук.

“Що стосується електроенергії, навіть без Запорізької АЕС нам вистачає наявного обсягу та зиму ми можемо пройти”, – зазначив експерт.

За його словми, Україні вистачить запасів вугілля, але за працюючих енергоблоків. Водночас Корольчук зазначив, у якому разі влада вдаватиметься до відключення електрики в Україні.

“У ситуації зупинки блоку або двох блоків, випаде тисяча або дві тисячі мегават, і тоді, швидше за все, будуть вдаватися до віялових відключень, тобто контрольованого процесу обмеження споживання електроенергії. Я не думаю, що буде проблемою пережити 5, 6 чи 8 годин без електроенергії. Якщо все це контролюватиметься. У 90-х роках таке було. Не прямо таке, не можна порівнювати, але було”, – повідомив він.

Щодо газу власного видобутку, то, на думку Корольчука, Україні має його вистачити. Водночас він констатував видобуток газу в умовах війни, що знизився, що є нормальним рівнем під час війни.

“Видобували 20, видобуватимемо 18 мільярдів кубометрів. Це невелике падіння за умов війни. Ми закачаємо до початку опалювального сезону до підземних сховищ десь 14,5 мільярда. Планували 15, але вийде 14,5. Достатньо і 12 мільярдів кубометрів”, – зазначив експерт.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що Шмигаль закликав українців заощаджувати електроенергію.

Нове на сайті