Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіРозвінчуємо міфи: про щеплення, заміну шиферу та інше

Розвінчуємо міфи: про щеплення, заміну шиферу та інше

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно Верховна Рада ухвалила проект Закону «Про систему громадського здоров'я» №4142 *. Вперше його подали на розгляд у 2020 році, і весь цей час кілька разів переписували. Разом із законопроектом з'явилося багато міфів.

Нібито в документі йдеться про примусову вакцинацію, кримінальну відповідальність за відмову проходити медичне обстеження тощо. Голова комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький спростував найвідоміші міфи про законопроект.

МІФ №1. Закон «Про систему громадського здоров’я» зробить вакцинацію примусовою?

– Насправді це не так. Ніхто не примушуватиме людей робити щеплення від коронавірусу або інших інфекційних хвороб. Все відбувається лише за бажанням людини.

МІФ №2. Закон порушує наші конституційні права?

– Як було зазначено вище, нові норми не вимагають від людей насильно вакцинуватися. Але невакциновані люди повинні поважати право на життя і здоров’я своїх співгромадян і не наражати їх на небезпеку.

Слід зазначити, що в такому разі робитимуть органи влади та епідеміологічна служба – незрозуміло. Хоча були випадки, коли людей, які відмовилися вакцинуватися від коронавірусу, ставили перед низкою обмежень (прим. авт.).

МІФ №3. Всі дані про вакцинованих людей буде внесено в єдину електронну систему, і уряд зможе використовувати їх з власною метою?

– Доступ до вашої особистої інформації може бути тільки у вашого сімейного або лікуючого лікаря – це називається медичною таємницею.

Використання особистої інформації громадян, занесеної до реєстру вакцинованих осіб, – це порушення прав людини (прим. авт.).

МІФ №4. Дітям заборонять відвідувати навчальні заклади без одного або кількох щеплень?

– Закон не запроваджує нових вимог щодо щеплення дітей.

Щоправда, вже були випадки, коли дітей не допускали до школи або дитячих садків без щеплень. І тоді батькам пропонували перевести дитину на дистанційне навчання (прим. авт.).

МІФ №5. Тих, хто відмовиться проходити обов’язкові медогляди, буде притягнуто до кримінальної відповідальності?

Кримінальну відповідальність для тих, хто відмовився проходити обов’язкові медогляди законом, не передбачено.

Дахи із шиферу під забороною?

У законі встановлюється заборона на використання деяких будівельних матеріалів. Зокрема, азбесту у виробництві шиферу. Ця заборона викликала у багатьох побоювання, що змусять міняти дах, якщо він із шиферу.

Насправді йдеться про заборону використання нової продукції (шиферу, труб), що містить хризотиловий азбест. Це ніяк не вплине на азбестоцементний шифер, який робився раніше.

*Зараз документ направлений на підпис президентові

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні