П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУ Пенсійному фонді нагадали, хто має право вийти на пенсію на 5...

У Пенсійному фонді нагадали, хто має право вийти на пенсію на 5 років раніше, і що для цього потрібно

Этот материал также доступен на русском языке
Право достроково вийти на пенсію мають деякі категорії громадян України.

До Пенсійного фонду надійшло питання від 54-річного українця, який цікавився, чи може вийти на пенсію у 55 років, якщо протягом 10 років працював газозварником на будівництві, до цього навчався за цією професією у ПТУ та служив у армії.

Чоловікам за наявності необхідного шкідливого стажу пенсія призначається у 55 років. Для призначення пільгової пенсії чоловікові, якому 55 років виповниться у 2023 році, потрібно не менше 30 років страхового стажу, з яких не менше 12 років 6 місяців – на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці за Списком № 2, зазначили у відомстві.

Стосовно заявника юристи пишуть, що до його пільгового стажу, крім безпосередньо 10 років шкідливої роботи, може бути віднесено також період навчання у професійно-технічному училищі за фахом, якщо він працював за набутою пільговою професією протягом трьох місяців після закінчення навчання та період проходження військової служби, навіть якщо вона переривала навчання.

У такому разі тривалість пільгового стажу заявника може перевищити необхідні для призначення пільгової пенсії 12 років 6 місяців стажу.

Чоловік може звернутися за призначенням пільгової пенсії за Списком № 2 у 2023 році, але не раніше ніж місяць до досягнення 55-річного віку.

«Пільговий стаж підтверджується довідкою, виданою підприємством за місцем роботи. Стаж, набутий після 21.08.1992, враховується за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці. Для цього надається копія наказу підприємства про затвердження результатів атестації робочих місць, здійснених з оцінки умов праці», — нагадали у фонді.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні