Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПідвищення пенсій з 1 жовтня: кому із пенсіонерів варто розраховувати на збільшення...

Підвищення пенсій з 1 жовтня: кому із пенсіонерів варто розраховувати на збільшення виплат

Этот материал также доступен на русском языке
До кінця поточного, 2022 року, деяким категоріям українців двічі перерахують пенсійні виплати. Найближче підвищення пенсій очікується з 1 жовтня.

Підвищення заплановано через збільшення мінімальної заробітної плати з 6500 гривень до 6700 гривень. Експерти вважають, що бюджет цього року повністю впорається з таким навантаженням, особливо через те, що воно було заплановане.

Як повідомляють у Пенсійному Фонді, мінімальну пенсію за віком планують збільшити непрацюючим громадянам, а також тим, кому на момент оформлення соціальних виплат виповнилося 65 років або більше та особам, страховий стаж яких не менше 30 років для жінок і 35 років для чоловіків.

Щодо українців віком від 70 до 75 років, то вони щомісяця отримуватимуть вікову доплату. Громадяни від 70 до 75 років отримуватимуть щомісяця по 300 гривень у межах компенсаційних виплат. Для осіб, які досягли 70 років після 1 жовтня, компенсаційну виплату встановлюватимуть з дати досягнення 70-річного віку. Водночас мінімальний розмір пенсій у 3000 гривень буде встановлений для українців віком від 70 років, проте за двох умов:

  • отримання зазначеної категорією осіб пенсій відповідно до Закону України про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;
  • наявність страхового стажу: 30 років для жінок та 35 років для чоловіків.

Слід додати, що за умови, що у конкретного громадянина страховий стаж становить менше від необхідного, то мінімальну пенсію встановлюватимуть пропорційно страховому стажу, виходячи з розміру 3000 гривень. Ще один перерахунок, але вже на всіх українців чекає з 1 грудня 2022 року, оскільки буде підвищено рівень прожиткового мінімуму.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, наскільки реально збільшаться виплати після індексації у 2023 році.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні