П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 13 вересня - День шарлотки та осінніх пирогів

Цей день в історії: 13 вересня – День шарлотки та осінніх пирогів

Этот материал также доступен на русском языке
13 вересня – 256-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 109 днів.

День програміста в Україні

День програміста традиційно відзначається у 256-й день року. Справа в тому, що 256 – кількість чисел, яку можна виразити за допомогою восьмирозрядного байта. На українському ринку ІТ-фахівці, програмісти та системні адміністратори (День системного адміністратора – остання п’ятниця липня) мають високий попит, ось уже кілька років поспіль утримуючи верхні рядки рейтингів найбільш затребуваних та високооплачуваних професій. Втім, українські фахівці затребувані не лише в Україні, а й у Європі.

День шарлотки: історія улюблених ласощів

У вівторок, 13 вересня у світі відзначають незвичайне та дуже смачне свято – День шарлотки та осінніх пирогів. Походження шарлотки одні пов’язують із дружиною короля Великобританії Георга III Шарлоттою, інші – з ім’ям музи закоханого кухаря. Але так чи інакше сьогодні існує кілька національних рецептів шарлотки. До речі, за однією з найпопулярніших версій, класичний варіант страви був запозичений у німців. Це навіть було черговим приводом для жартів про скупість – пиріг із сухарів, а ім’я Шарлотта стало загальним для німецьких жінок, які проживають у країнах СНД. Одна з версій походження шарлотки – назва “шарлотка” походить від староанглійського слова “charlyt”, що позначає страви із заварним кремом. Спочатку шарлоткою називали не випечені пироги з яблуками, а десертну страву з бісквіту з різними солодкими прошарками. Сьогодні і ласуни, і кондитери впевнені – шарлотка не тільки смачна, а й корисна. А оскільки вона не вимагає особливих витрат на приготування, то стала справді міжнародною стравою. Найдавніший варіант ласощів – це запечений пиріг із розмочених у яєчній суміші сухарів, прошарованих яблуками. А найпростіший спосіб приготування шарлотки в наш час – залити сумішшю яєць, збитих з цукром, нарізані свіжі яблука або розмочені сухофрукти в кілька шарів і запекти в духовці.

Що сталося в Україні та світі 13 вересня?

  • 1788 – Нью-Йорк проголошено столицею США.
  • 1848 – у Львівському університеті створено кафедру української мови.
  • 1902 — У Великій Британії вперше як доказ провини обвинуваченого були використані відбитки його пальців з місця злочину.
  • 1960 президент США Дуайт Ейзенхауер підписав указ про встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку у Вашингтоні.
  • 1965 – У США вийшов сингл “Бітлз” “Yesterday”.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які свята відзначають 3 вересня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні