П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 10 вересня - День фізкультури та спорту в...

Цей день в історії: 10 вересня – День фізкультури та спорту в Україні

Этот материал также доступен на русском языке
10 вересня у світі відзначається Всесвітній день запобігання самогубствам та Міжнародний день гінекологічного здоров'я. В Україні в цей день відзначають День фізкультури та спорту.

Всесвітній день надання першої медичної допомоги

Починаючи з 2000 року, у другу суботу вересня у багатьох країнах відзначається Всесвітній день надання першої медичної допомоги (World First Aid Day). Ініціаторами його проведення виступили національні організації – члени Міжнародного руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця.

Мета надання першої медичної допомоги – проведення постраждалому необхідних найпростіших медичних заходів для порятунку його життя, зменшення його страждань та запобігання розвитку можливих ускладнень. Професійно таку допомогу надають, звичайно, медики, але крім них прийомами надання першої допомоги зобов’язані володіти співробітники поліції та рятувальники.

За даними Всесвітньої Організації охорони здоров’я (ВООЗ), щорічно у світі через травми, отримані внаслідок ДТП, опіки, падіння або утоплення, відбувається до 10% усіх випадків смерті та до 15% усіх випадків інвалідності. Травми та каліцтва є основною причиною загибелі людей віком від 15 до 45 років і призводять до десятків мільйонів випадків звернень до лікарень за невідкладною допомогою.

День фізкультури та спорту в Україні

День фізкультури та спорту – цей день заснований 1994 року указом президента на підтримку ініціативи фізкультурних та спортивних організацій. Він відзначається щороку другої суботи вересня.

За даними Міністерства молоді та спорту, на території країни налічується 1118 стадіонів, 39058 спортивних майданчиків, 11433 футбольних поля, 1245 тенісних кортів, 512 плавальних басейнів, 4 велотреки, 47 кінноспортивних баз, 47 споруд з мистецтв лижних баз.

На жаль, через війну багато з цих об’єктів постраждали. Але після нашої Перемоги ми обов’язково все відбудуємо!

Що сталося в Україні та світі 10 вересня?

  • 1856 – закінчення Кримської війни, поразка Російської імперії коаліції Османської імперії, Великобританії, Французької імперії та Сардинського Королівства.
  • 1919 — на Паризькій мирній конференції укладено Сен-Жерменський договір, який визнав право Румунії на Буковину, Чехословаччини — на Закарпатті, а також суверенітет Антанти над Галичиною; Австро-Угорщина припинила своє існування.
  • 1941 — у в’язницях Києва радянськими спецслужбами без суду розстріляно всіх ув’язнених.
  • 1989 — Угорщина відкрила свої західні кордони для біженців зі Східної Німеччини, що ознаменувало перший прорив “берлінської стіни”.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні