Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЕксперти прогнозують зниження цін у вересні на деякі продукти: що найбільше подешевшає

Експерти прогнозують зниження цін у вересні на деякі продукти: що найбільше подешевшає

Этот материал также доступен на русском языке
Аналітики прогнозують у вересні зниження цін на деякі продукти харчування. Цього місяця мають стабілізуватися ціни на сезонні продукти, у тому числі на овочі.

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин нагадала, що на вартість затребуваних товарів впливає воєнний стан. Вона зазначила, що за умови стабільності курсу гривні та цін на енергоресурси у вересні впадуть ціни на продукти нового врожаю, пише РБК.

Так, за словами Світлани Литвин, найбільше подешевшають овочі тривалого зберігання (морква, картопля, буряк, цибуля). Аграрії, які мають склади, відправляють продукцію на зберігання, щоб узимку чи навесні продати дорожче. Інші продають її за нижчими цінами, тому що не можуть довго тримати у себе.

“Саме тому ціна на цю категорію товарів знижується. Аналогічна ситуація із яблуками”, – пояснила Литвин.

Хоча є одне “але”. Якщо енергоносії та пальне подорожчають, прогноз не реалізується. Як відомо, зараз розглядається можливість повернути акциз на пальне.

“Якщо це рішення буде ухвалено, то можливе зростання цін на всі категорії товарів, оскільки зросте вартість логістики”, – пояснила Світлана Литвин.

Аналітик упевнена, що на вартість продуктів вплинуть ціни на дизельне пальне.

“В умовах воєнного стану варто відмовитися від повернення акцизу на пальне або хоча б встановити пільговий акциз на пальне для аграріїв, яке використовується для власного споживання сільськогосподарськими товаровиробниками, як це робиться у країнах ЄС”, – пояснила вона.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, якими будуть ціни на пальне у вересні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні