П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЧи знизяться майбутні пенсії українців через війну?

Чи знизяться майбутні пенсії українців через війну?

Этот материал также доступен на русском языке
В умовах воєнного стану у багатьох українців знизилися прибутки. І, зрозуміло, люди турбуються, як при призначенні пенсії це позначиться на її розмірі.

Для розрахунку пенсії обов’язково враховується зарплата за період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року – за даними системи персоніфікованого обліку.

Якщо страховий стаж після 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, за бажанням пенсіонера враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до 30 червня 2000 року, незалежно від перерв та за умови підтвердження довідки про зарплату первинними документами.

При цьому законом дозволяється виключати періоди із невигідною зарплатою чи доходом – тобто стаж враховується, а зарплата – ні. Такий підхід сприяє підвищенню коефіцієнта зарплати.

Також можуть бути виключені, наприклад, періоди догляду за дитиною або людиною похилого віку, перебування на обліку в службі зайнятості та інше.

В умовах воєнного стану у багатьох українців знизилися прибутки. І при призначенні пенсії це погано вплине на її розмір.

Щоб не допустити зниження коефіцієнта зарплати, за бажанням заявника можна буде виключити «військовий» період – час воєнного стану та три місяці після його скасування. Про це йдеться у законі, який нещодавно ухвалила Верховна Рада.

Нагадаємо, ми також розповідали, як докупити страховий стаж для пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні