Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЩо потрібно для тривалого зберігання картоплі: рекомендації

Що потрібно для тривалого зберігання картоплі: рекомендації

Этот материал также доступен на русском языке
Запитання читача: «Ми придбали приватний будинок, і цього року я думаю зберігати врожай картоплі у прохолодному сараї. Що потрібно зробити перед закладкою на зберігання?

Насамперед, картопля для тривалого зберігання повинна бути без пошкоджень, яка не підгнила і не пошкоджена хворобами або шкідниками. Коли відберете відповідні бульби, їм потрібно влаштувати водні процедури – добре помити. Особливо охайні господарі навіть труть картоплю щіточкою – адже на шкірці живуть сторонні спори, від яких урожай незабаром загниває. Потім бульби потрібно висушити – обов’язково в темряві.

Після цих процедур картоплю треба перенести в холодне місце, щоб вона не проростала. Найкраще скласти її в дерев’яний ящик, а зверху вкрити щільною тканиною – світло бульбам не потрібне. Інакше в них утворюється соланін – речовина, шкідлива для людського організму.

Треба врахувати, що в синтетичному мішку картопля задихається, потіє і починає гнити. Капронова сітка теж не підходить. Вона не захищає від світла, і бульби зеленіють.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, із яких країн на ринки України потрапляє картопля.

Микола Моторий, агроном

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні