Насамперед, картопля для тривалого зберігання повинна бути без пошкоджень, яка не підгнила і не пошкоджена хворобами або шкідниками. Коли відберете відповідні бульби, їм потрібно влаштувати водні процедури – добре помити. Особливо охайні господарі навіть труть картоплю щіточкою – адже на шкірці живуть сторонні спори, від яких урожай незабаром загниває. Потім бульби потрібно висушити – обов’язково в темряві.
Після цих процедур картоплю треба перенести в холодне місце, щоб вона не проростала. Найкраще скласти її в дерев’яний ящик, а зверху вкрити щільною тканиною – світло бульбам не потрібне. Інакше в них утворюється соланін – речовина, шкідлива для людського організму.
Треба врахувати, що в синтетичному мішку картопля задихається, потіє і починає гнити. Капронова сітка теж не підходить. Вона не захищає від світла, і бульби зеленіють.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, із яких країн на ринки України потрапляє картопля.
Микола Моторий, агроном