Новини

Цей день в історії: 7 вересня – День військової розвідки України

7 вересня – Міжнародний день поширення інформації про м’язову дистрофію Дюшенна

7 вересня у світі відзначають Міжнародний день поширення інформації про м’язову дистрофію Дюшенна. Сьоме число дев’ятого місяця обрано за кількістю екзонів у гені дистрофін – їх 79.

Символом цього дня у світі є червона повітряна кулька, яку на підтримку пацієнтів із таким захворюванням випускають у небо тисячі людей.

М’язова дистрофія Дюшенна – це спадкова генетична патологія, одна з тих, що вражають лише хлопчиків. Захворювання названо на честь французького невропатолога Жульєма Бенджаміна Аманда Дюшенна, який вперше описав його у 1861 році. Хвороба передається від матерів, але самі жінки на неї не страждають, а є здоровими носіями ураженого гена. Ген може передаватися по жіночій лінії багато поколінь і ніяк не виявлятися, тому народження дитини з дистрофією Дюшенна для сім’ї часто стає несподіванкою.

Ця хвороба зустрічається лише у 1 із 3500 новонароджених чоловічої статі.

День військової розвідки – історія свята

7 вересня в Україні відзначають День військової розвідки.

Саме цього дня 1992 року, згідно з Указом Президента «Про Управління військової стратегічної розвідки Міністерства оборони України» у складі оборонного відомства було створено розвідувальний орган стратегічного рівня, що стало початком історії військової розвідки незалежної України.

Після розпаду СРСР та відновлення у серпні 1991 року незалежності перед Українською державою гостро постало питання створення військової розвідки, адже раніше подібні структури підпорядковувалися Москві. Паралельно зі становленням Збройних сил України розпочалося створення системи військової розвідки.

У лютому 1992 року розпочалося формування управління розвідки Головного штабу ЗСУ, а вже 7 вересня було прийнято рішення про створення Управління військової стратегічної розвідки Міністерства оборони. У квітні 1994 року Указом Президента Головне управління військової розвідки МОУ було перейменовано на Головне управління розвідки Міністерства оборони України. З того часу почала розвиватися комплексна, ефективна та багаторівнева система військової розвідки Збройних сил.

Що сталося в Україні та світі 7 вересня?

  • 70 римляни захопили і розорили Єрусалим.
  • 1792 – перша група колишніх запорізьких козаків під командою полковника Сави Білого висадилася в Тамані. Цю дату зазвичай вважають початок заселення українського Кубані.
  • 1812 – відбулася переможна для французів Бородінська битва між військами Наполеона та Російської Імперії.
  • 1822 – Бразильська імперія оголосила незалежність від Королівства Португалія.
  • 1892 — у США відбувся перший професійний боксерський поєдинок за сучасними правилами — у боксерських рукавичках та з трихвилинними раундами.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли відзначають День авіації України.

Новое на сайте

  • Новини

Ситуація на фронті залишається напруженою – зведення Генштабу на 18 травня

Противник, використовуючи перевагу в кількості особового складу, продовжує атакувати наші позиції. Українські захисники завдають ворогу…

18/05/2024 17:26
  • Новини

В Україні очікується паливний колапс: на заправках є запаси тільки на два тижні

Експерти очікують на виникнення дефіциту пального в країні. Розповідаємо в цьому матеріалі про фактори, які…

18/05/2024 16:25
  • Новини

Ніколи не викидайте бадилля від помідорів – воно ще знадобиться вам на городі

Ефективність народного засобу перевірена роками, тому помідорне бадилля давно цінується досвідченими дачниками. Розповідаємо в цьому…

18/05/2024 15:22
  • Новини

Ароматний лимонний пиріг із глазур’ю – чудове частування для затишного чаювання

Цей пиріг має дуже ніжну текстуру, він вологий і в міру солодкий. Випічка добре смакує…

18/05/2024 13:02
  • Новини

Багато водіїв порушують це правило: поліція нагадала, за що можна втратити 510 гривень

Під час керування автомобілем потрібно дотримуватися встановлених правил, адже інакше доведеться не тільки наражати себе…

18/05/2024 11:38
  • Новини

Грози та інші кліматичні події: синоптики попереджають про аномальну погоду влітку

Метеоролог попереджає, що проведені розрахунки для кожного місяця і для сезону загалом, вказують на прогнозовані…

18/05/2024 10:28