Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУ Пенсійному фонді уточнили, коли період навчання у виші зараховується до страхового...

У Пенсійному фонді уточнили, коли період навчання у виші зараховується до страхового стажу для пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Страховий стаж — це період, коли громадянин офіційно працює і за нього сплачуються соціальні внески. Поняття страхового стажу було введено з 1 січня 2004 року.

Як уточнили в Пенсійному фонді України, періоди трудової діяльності зараховуються до страхового стажу при обчисленні пенсії за періоди до 01.01.2004 згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення», а після 01.01.2004 — Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» .

«До страхового стажу враховується весь трудовий стаж, набутий до 01.01.2004. Зокрема, і періоди навчання на денній (очній) формі у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі. Після 01.01.2004 у страховий стаж зараховується час навчання лише за умови добровільної сплати єдиного соціального внеску», — пояснили у ПФУ.

Час навчання підтверджують дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, виданими на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто у 2023 році залишиться без пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні