П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія28 серпня – Успіння Пресвятої Богородиці: традиції і прикмети, що не можна...

28 серпня – Успіння Пресвятої Богородиці: традиції і прикмети, що не можна робити

Этот материал также доступен на русском языке
Успіння Пресвятої Богородиці – одне з 12 головних православних свят. Повна назва - Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці та Приснодіви Марії. Він присвячений спогаду про смерть Божої Матері. Також у цей день закінчується Успенський пост, який тривав до цього два тижні.

28 серпня православні християни вшановують земне життя Богоматері та її світлий перехід на небеса. Перед святом віруючі мали дотримуватися Успенського посту (14-27 серпня): відмовлялися від скоромної їжі та багато молилися. Успіння Пресвятої Богородиці – це одне з найбільших православних свят, хоча дослівно “успіння” українською перекладається як “смерть”.

Свято відзначають ще з IV століття: тоді візантійський імператор Флавій Маврикій на честь своєї перемоги над персами оголосив святкування Успіння Пресвятої Богородиці.

Традиції та обряди на Успіння Пресвятої Богородиці

У народі свято Успіння Пресвятої Богородиці ще називають першою Пречистою. Протягом осіннього періоду є три Пречисті: 28 серпня, 21 вересня та 14 жовтня.

Про них у народі говорять: «Перша Пречиста жито засіває, друга – дощем поливає, а третя – снігом покриває». Після Успіння Пресвятої Богородиці настає пора весіль.

Вдень обов’язково треба сходити до церкви, поставити свічку та молитися перед іконою Успіння Пресвятої Богородиці. Попросити у неї про захист та подякувати за все.

Запам’ятайте, сни в ніч на Успіння вважаються віщими. Якщо щось побачили в ніч із 27 на 28 серпня, то може не скоро, але сон обов’язково здійсниться у реальному житті.

Що не можна робити на Успіння Пресвятої Богородиці?

Насамперед, 28 серпня не можна працювати. Успіння входить до двонадесятих — найважливіших православних свят, і працювати — по дому, на городі — не можна.

Також сьогодні не можна ходити босоніж по росі. Вважається, що це сльози землі, що тужить за Богородицею, що пішла з неї, і топтати їх — гріх і погана прикмета.

Не можна цього дня лаятися та сваритися. Свято слід провести мирно, у тихій молитві, і в жодному разі не вступати в конфлікти, особливо з рідними та близькими людьми.

Не радять 28 серпня вдягати незручне взуття. Вважається, якщо у цей день натерти ноги, то у житті найближчим часом радостей не чекай.

Погодні прикмети на 28 серпня

  • Якщо буде дощ, ненасним виявиться весь вересень.
  • Туман – до врожаю грибів.
  • Райдуга – до ясної та теплої осені.
  • Багато павутиння, то зима буде малосніжною.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про традиції, на Миронів день.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні