Новини

Прогнози медиків, як війна вплине на здоров’я українців

Війна негативно вплине на здоров’я українців у довгостроковій перспективі. Насамперед це позначиться на стані психічного здоров’я громадян, а також призведе до загострення хвороб. Зокрема, посиляться онкологічні та серцево-судинні захворювання.

Про це розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в інтерв’ю.

Він зазначив, що в Україні зросте кількість хворих на рак із запущеними стадіями, а також почастішають випадки інфарктів та інсультів у молодому віці.

“Хотілося, щоб війна не вплинула і щоб перемога якнайшвидше настала. Але ми вже зараз розуміємо, що матимемо негативні наслідки, оскільки питання скринінгу, профілактичних оглядів сьогодні точно не у пріоритеті українців.

А з огляду на те, що ми зараз маємо війну, а до цього два роки коронавірусної хвороби, яка теж обмежувала доступ до медичної допомоги, ми готуємось до кількох проблемних моментів”, – пояснив міністр.

За попередніми оцінками, психологічної підтримки потребуватимуть 15 мільйонів людей. З них приблизно 3 мільйони потребуватимуть ще допомоги психіатра чи психотерапевта, якщо підтримка не буде надана вчасно. При посиленні ситуації буде потрібне також медикаментозне лікування.

У зв’язку з цим Ляшко закликав позбутися стереотипів щодо слова “психолог” чи консультацій у психолога через гарячу лінію.

“Коли ми говоримо про психолога, то чомусь у багатьох ідуть асоціації, напевно, ще з радянських фільмів про психіатричну лікарню з білими халатами та зав’язаними руками, колючим дротом.

Якщо звернути увагу на американські фільми, то там консультації у психолога – це нормально, і нам також потрібно це зробити, тому що люди, які переживають стрес і думають, що це їх не стосується, що вони стійкі, все одно потребуватимуть консультації психолога. “, – підкреслив глава МОЗ.

За словами міністра, війна призводить до того, що українці постаріють на 10-15 років. Але йдеться не про зовнішній вигляд, а про хвороби, які мали якусь вікову структуру.

Новое на сайте

  • Новини

В Україні очікується паливний колапс: на заправках є запаси тільки на два тижні

Експерти очікують на виникнення дефіциту пального в країні. Розповідаємо в цьому матеріалі про фактори, які…

18/05/2024 16:25
  • Новини

Ніколи не викидайте бадилля від помідорів – воно ще знадобиться вам на городі

Ефективність народного засобу перевірена роками, тому помідорне бадилля давно цінується досвідченими дачниками. Розповідаємо в цьому…

18/05/2024 15:22
  • Новини

Ароматний лимонний пиріг із глазур’ю – чудове частування для затишного чаювання

Цей пиріг має дуже ніжну текстуру, він вологий і в міру солодкий. Випічка добре смакує…

18/05/2024 13:02
  • Новини

Багато водіїв порушують це правило: поліція нагадала, за що можна втратити 510 гривень

Під час керування автомобілем потрібно дотримуватися встановлених правил, адже інакше доведеться не тільки наражати себе…

18/05/2024 11:38
  • Новини

Грози та інші кліматичні події: синоптики попереджають про аномальну погоду влітку

Метеоролог попереджає, що проведені розрахунки для кожного місяця і для сезону загалом, вказують на прогнозовані…

18/05/2024 10:28
  • Новини

Благодійний фонд пропонує продуктову допомогу – як подати на неї заявку

Багато представників бізнесу допомагають українцям, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у…

18/05/2024 09:25