П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЧи буде вихідний у День Незалежності України

Чи буде вихідний у День Незалежності України

Этот материал также доступен на русском языке
В период действия военного положения в Украине отменены праздничные дни, предусмотренные Кодексом законов о труде Украины.У період дії військового стану в Україні відмінено святкові дні, передбачені Кодексом законів про працю України.

У зв’язку із цим День Незалежності України, який припадає на середу, є звичайним робочим днем.

Про це повідомляється з посиланням на закон “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”.

Статтею 73 Кодексу законів про працю України (КЗпП) встановлено 9 святкових днів (зокрема, День Незалежності 24 серпня) та 4 неробочі дні – релігійні свята, в які не проводиться робота (7 січня та 25 грудня – Різдво Христове, один день (неділя) ) – Великдень, один день (неділя) – Трійця).

Однак статтею 6 закону “Про організацію трудових відносин в умовах військового стану” встановлено інші правила, а саме призупинено дію статті 73 КЗпП щодо визначення святкових та неробочих днів.

До запровадження військового стану планувалося, що у 2022 році в Україні робочими днями будуть 249 із 365 календарних днів. Крім того, передбачалося 116 днів, коли робота не проводиться, серед яких 105 вихідних та 11 святкових днів та днів релігійних свят.

Прийнятим у березні законом скасували перенесення вихідного дня на понеділок, якщо святковий день припадає на суботу чи неділю. Крім того, святкові дні серед тижня є робітниками.

Банки працюватимуть у звичайному режимі на День Незалежності

Система електронних платежів (СЕП), система депозитарного обліку депозитарію Національного банку, депозитарної установи Національного банку та система кількісного обліку депозитних сертифікатів СЕРТІФ 24 серпня 2022 року працюватимуть у звичайному режимі.

Під час війни СЕП працює у звичайному режимі (23/7) і без перебоїв, як і у мирний час. Усі банки України підключені до системи та можуть здійснювати платежі клієнтів майже цілодобово та без вихідних.

Нагадаємо, ми розповідали, кого і на скільки оштрафують за порушення правил при тривозі та комендантській годині.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні