П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 23 серпня – День Державного Прапора України

Цей день в історії: 23 серпня – День Державного Прапора України

Этот материал также доступен на русском языке
23 серпня, у світі відзначають Міжнародний день пам'яті про работоргівлю та її ліквідацію та Європейський день пам'яті жертв сталінізму та нацизму. В Україні сьогодні святкують День Державного Прапора України.

День Державного Прапора України

День Державного Прапора України – це свято започатковано у серпні 2004 року указом президента Леоніда Кучми як вшанування багатовікової історії створення Української держави, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України. Зазначається щорічно 23 серпня.

Як йдеться у ст.20 Конституції України, “державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України та Державний Гімн України. Державний Прапор України – прапор із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього та жовтого кольорів”.

Історія появи Державного Прапора

Перша історична згадка про поєднання жовтого та синього кольорів датується 1256 роком — роком заснування Львова. На гербі міста з’єдналися жовтий лев на блакитному тлі. У запорожців також зустрічалися сині прапори із золотими орнаментами.

Перша спроба утворити прямокутний прапор із жовтого та блакитного кольорів була зроблена Головною Російською радою на Галичині. А вже в 1848 році за ініціативою Ради на міській ратуші Львова вперше було піднято жовто-блакитний прапор.

Перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора як нашого національного символу відбулося 22 березня 1918 року — Центральна Рада ухвалила Закон, затвердивши поєднання жовтого та блакитного кольорів як прапора Української Народної Республіки.

Що сталося в Україні та світі 23 серпня?

  • 1866 — Празькою угодою Венецію передано Королівству Італія.
  • 1904 — запатентований автомобільний шинний ланцюг.
  • 1939 — у Москві підписано Пакт Молотова — Ріббентропа та секретний протокол до нього, яким Європу поділили за сферами впливу Третій Рейх та СРСР.
  • 1942 – початок Сталінградської битви.
  • 1975 – відкриття Харківського метрополітену.
  • 1998 – встановлено звання Герой України.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які свята відзначають 15 серпня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні