П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 19 серпня - День пасічника України

Цей день в історії: 19 серпня – День пасічника України

Этот материал также доступен на русском языке
У четвер, 19 серпня, у світі відзначають Всесвітній день гуманітарної допомоги та Всесвітній день фотографії. В Україні цього дня святкують професійне свято бджолярів — День пасічника.

День пасічника: історія свята

День пасічника – національне професійне свято, яке відзначається в Україні щороку 19 серпня.

«День пасічника» з’явився у календарі порівняно недавно. 15 серпня 1997 року у Києві другий президент України Леонід Данилович Кучма підписав Указ № 815/97, в якому, зокрема, говорилося: «На підтримку ініціативи Міністерства агропромислового комплексу України та Спілки пасічників України ухвалюю: Встановити в Україні професійне свято бджолярів – День пасічника, який відзначатимуть щороку 19 серпня».

У світі налічується 48 типів бджолиних сімей, із них десята частина – в Україні. Світове виробництво меду складає 400 тисяч тонн. Кожну сьому тонну вироблено в Україні. У той же час, у Канаді людина, що володіє пасікою з 200-300 бджолиних сімей, – ще любитель, і лише 1000 сімей – це вже пасічник. В Україні власники 20-30 сімей уже вважаються пасічниками.

Мабуть, найвідоміший в Україні пасічник – третій президент Віктор Ющенко.

Що сталося в Україні та світі 19 серпня?

  • 1943 – Президент США Ф. Рузвельт і прем’єр-міністр Великобританії У. Черчілль підписали таємну угоду про співпрацю у створенні атомної бомби.
  • 1960 – здійснено перший політ у космос живих істот.
  • 1982 – здійснено запуск космічного корабля “Союз Т-7”, у складі екіпажу якого українець – Леонід Попов.
  • 1989 — парафія святих Петра і Павла у Львові (настоятель — о. Володимир Ярема) першою в Українській РСР вийшла з підпорядкування Російської Православної Церкви і оголосила себе частиною УАПЦ.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про свята 15 серпня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні