Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУ Мінсоцполітики пояснили, як українцям в окупації отримати пенсії та що для...

У Мінсоцполітики пояснили, як українцям в окупації отримати пенсії та що для цього робить влада

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 серпня на тимчасово окупованих територіях перестала працювати Укрпошта, а це означає, що пенсіонери, які отримували свої пенсії поштою, більше не зможуть це зробити. Заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко розповів, як влада намагається вирішити цю проблему.

Про це пише “Суспільне”.

Значна частина українців отримує виплати не через банки, а через Укрпошту чи з доставкою додому.

“Це великий виклик, зокрема у зоні проведення бойових дій. Там, де є банки, особливих проблем із цим немає. З Укрпоштою ситуація досить нерівномірна. У зоні проведення бойових дій у багатьох випадках зберігається здатність Укрпошти чи органів влади на місцях організувати цей процес з урахуванням фактора безпеки”, – пояснив заступник міністра.

Він додав, що готівкову гривню через лінію фронту не можна переміщати. Тому в деяких районах досі продовжується оборот готівкової гривні, яка була на цих територіях. Це відбувається у випадку, якщо Укрпошта продовжує приймати платежі і ці гроші видає у вигляді пенсій.

Однак у окупованих населених пунктах Херсонської області Укрпошта не має змоги здійснювати виплати пенсії.

“Якщо людина переміщається на підконтрольну Україні територію, то ці гроші йдуть за нею. І вона може через загальнонаціональний call-центр перераховувати гроші за місцем, де вона проживає. Також передбачено, що люди, використовуючи інтернет-банкінг та дистанційне відкриття рахунків (окремі банки) мають такі послуги, зокрема (Приватбанк), можуть оформити відповідний рахунок через електронний кабінет Пенсійного фонду”, – розповів заступник міністра.

Також Віталій Музиченко додав, що влада намагається з органами місцевого самоврядування, які ще працюють на окупованій території, організувати консультативну допомогу. Є вже перші результати: десятки тисяч випадків перерахованих виплат.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, від чого залежить розмір пенсії по інвалідності.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні