П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЧи виплачуватимуть пенсію по інвалідності, якщо пропущено термін повторного огляду?

Чи виплачуватимуть пенсію по інвалідності, якщо пропущено термін повторного огляду?

Этот материал также доступен на русском языке
«Мій син – особа з інвалідністю з дитинства. У зв'язку із пандемією ми пропустили термін повторного огляду МСЕК. Чи виплачуватимуть надалі йому пенсію?»

Відповідь на це запитання підготувала спеціаліст Пенсійного фонду України Н.М. Юрчишина.

Виплату пенсії за інвалідністю автоматично продовжать, навіть якщо термін, на який встановлено інвалідність, минув, а пройти огляд МСЕК (медико-соціальної експертизи) неможливо. Це питання регулюється Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Він передбачає: якщо в період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) особа пропустила термін повторного огляду МСЕК, виплата пенсій за інвалідністю не зупиняється до закінчення терміну дії карантину. Оскільки карантин в Україні триватиме до 31 серпня 2022 року, то й виплати автоматично продовжаться до кінця літа.

У той же час уряд прийняв рішення, що дозволяє під час війни встановлювати інвалідність дистанційно. Згідно з документом, встановлення інвалідності в період дії воєнного стану може здійснюватися заочно та незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування особи.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що людям з інвалідністю на час війни спростили надання соціальних послуг.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні