П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниОксана Жолнович розповіла, коли в Україні почне працювати накопичувальна пенсійна система

Оксана Жолнович розповіла, коли в Україні почне працювати накопичувальна пенсійна система

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну уряду довелося відкласти впровадження накопичувальної пенсійної системи, але міністерка соціальної політики Оксана Жолнович вважає, що якщо наступного року війна завершиться, то з 2024 року можна починати запускати накопичувальні пенсії.

“Накопичувальна пенсійна система потрібна. Але я теж не буду в дуже райдужному світлі все зображати, тому що не весь обсяг необхідних завдань залежить від Міністерства соціальної політики. Подати законопроєкт із відсотком відрахування – це найпростіше, що може бути. І той закон, який зараз поданий із зменшенням ПДФО, я вважаю, є грамотним варіантом початку. Друге дуже важливе завдання – це зберегти гроші, щоб вони могли бути виплачені, коли людина досягне пенсійного віку, примножити їх, принаймні на рівень інфляції”, – сказала Жолнович в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

За словами міністерки, все це – непросте завдання, яке залежить від економіки, розвитку фондових ринків, наявності достатніх фінансових інструментів, щоб оператори могли ці кошти примножувати.

“З цим усім у нас є питання. Фондовий ринок лише стартує, ринки інвестування обмежені, а під час війни про це говорити просто складно”, – сказала вона.

Запуск нової системи залежить від того, коли в Україні закінчиться війна.

“Якщо дасть Бог і наступного року її закінчимо, то ми вже з 2024 року можемо починати запускати накопичувальну систему. Оскільки зараз ця система прописана, вона не створює для людини великого накопичення, але дозволяє потроху запускати всі процеси заробляння коштів. Це буде начебто пілотний проєкт, який не дуже ризикований, який не спричинить втрату великих коштів, і де першим оператором буде Державний накопичувальний банк, і ми зможемо більше прогарантувати їхню безпеку”, – розповіла Жолнович.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи підвищуватимуть пенсійний вік через війну.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні