П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЗа час воєнного стану на кордоні затримали 6,4 тис. військовозобов'язаних чоловіків, які...

За час воєнного стану на кордоні затримали 6,4 тис. військовозобов’язаних чоловіків, які хотіли уникнути мобілізації

Этот материал также доступен на русском языке
З початку воєнного стану в Україні за спробу незаконного перетину кордону затримали приблизно 6400 військовозобов’язаних чоловіків.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

“Від початку воєнного стану прикордонники затримали за спробу незаконного перетинання кордону близько 6,4 тисячі військовозобов’язаних чоловіків. Понад 4 тисячі з цих порушників зупинені прикордонниками поза пунктами пропуску, решта намагалися схитрувати на паспортному контролі”, – ідеться у повідомленні.

Як зазначили, серед ухилянтів були чоловіки, які вдавали себе за жінок, намагалися заховатися у транспортних засобах, один навіть у бейбі-бокс закрився.

Чимало чоловіків купували підроблені документи про наявність у них чи їхніх дітей різних хвороб, поховання дружин чи народження дітей. Був навіть чоловік, якого, згідно із записом в документі, комісували через важкі пологи.

Непоодинокими були і банальні спроби підкупу прикордонників. З початку повномасштабної війни зафіксовано близько 210 марних спроб підкупу прикордонників, під час яких прикордонники відмовилися від хабарів на загальну суму понад 3,5 млн гривень. Підкуп посадової особи – це кримінальне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 369 ККУ.

Також розпочато понад 170 кримінальних проваджень за незаконне переправлення осіб через державний кордон України (ст.332 ККУ), майже 470 проваджень за підроблення документів та використання підроблених документів (ст. 358 ККУ), 10 проваджень за ухилення від призову (ст.336 ККУ). Понад 400 особам вже оголошені підозри у здійсненні цих злочинів.

У ДПСУ нагадали, що на період дії воєнного стану забороняється виїзд за межі України українців чоловічої статі віком від 18 до 60 років, за виключенням деяких категорій осіб.

Зазначимо, що з початку військових дій на розгляд президента було направлено вже дві петиції, в яких громадяни України просять дозволити легально виїжджати за кордон чоловікам призовного віку, які не мають бойового досвіду або не придатні до служби в армії.

У травні петиція про скасування заборони для чоловіків призовного віку виїжджати за межі України набрала необхідні 25 тисяч голосів.

Спочатку Президент України Володимир Зеленський заявив, що петиція про відміну заборони на виїзд за кордон чоловікам призовного віку має адресуватися не йому, а батькам полеглих воїнів.

Пізніше Зеленський офіційно відповів на петицію про відміну заборони виїзду для чоловіків призовного віку з України. Глава держави доручив Кабміну розглянути поставлені в петиції питання.

3 серпня Секретар РНБО Олексій Данилов, коментуючи другу петицію, яка також набрала 25 тис. голосів, заявив, що нема чого ховатися за жіночою спідницею і тікати з країни.

Про це він заявив в ефірі одного з українських телеканалів, повідомляє УНН.

«Може бути альтернатива – будь ласка, йдіть допомагайте тим хлопцям, які на фронті. Роботи в країні дуже-дуже багато. Нема чого ховатися за жіночою спідницею та бігти з країни. Требно допомагати. Не можете воювати, не можете брати в руки зброю – допомагайте в інший спосіб. Знаходьте можливість допомагати, це несправедливо, коли чоловіки починають бігти з країни під час війни», – сказав Данилов і наголосив, що не вітає цього.

«Вигадувати, що через петицію вас можуть відпускати – послухайте, ну, так не можна. Роботи в нашій країні достатньо, роботи для фронту. Не можете на фронті – на іншому фронті працюйте, допомагайте. Навіть якщо ви десь працюєте та сплачуєте податки – це також велика допомога нашій країні. А ви зараз хочете втекти туди і там влаштуватися на роботу і платитимете там податки? Несправедливо», – наголосив Данилов.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні