П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілля2 серпня - День пророка Іллі (чому не можна купатися)

2 серпня – День пророка Іллі (чому не можна купатися)

Этот материал также доступен на русском языке
Завтра, 2 серпня, відзначається Ільїн день або День пророка Іллі, найшанованішого святого в християнстві.

Іллін день як православне християнське свято

Ілля – один з найбільших пророків і перший незайманий Старого Завіту. Він народився в Фесвіі Галаадської в коліні племені за 900 років до Різдва Христового. Коли народився Ілля, батьку його люду було бачення, що вродливі мужі розмовляли з немовлям, сповивали вогнем і живили полум’ям вогненним.

З малих літ він присвятив себе Богові, поселився в пустелі й жив у молитві й суворому пості. Тоді царем Ізраїлю був Ахав, який закликав людей поклонятися ідолам (Ваалові). Прихильницею ідолопоклонства була й цариця Єзавель. Поміж тих ізраїльських сміливців, які виступали проти цього був Ілля. Він ревно молився, закликав людей покаятися і повірити в Єдиного Бога.

За свою полум’яну ревність про Славу Божу пророк Ілля був узятий на небо живим у вогненній колісниці. Свідком цього дивовижного сходження був пророк Єлисей.

Потім в Преображенні Господньому він з’явився разом з пророком Мойсеєм і постав перед Ісусом Христом, розмовляючи з ним на горі Фавор. За переказами Церкви, пророк Ілля буде Предтечею Страшного Другого Пришестя Христа на землю і під час проповіді прийме тілесну смерть.

Ільїн день та давні повір’я

2 серпня православні християни відзначають День пам’яті пророка Іллі, покровителя дощів та блискавок. За легендою вважається, що пророк проганяє нечисту силу з неба своїми блискавками та грозами. В Іллін день він катається по небу на колісниці, яка гуркотить і так утворюється грім. Люди вірили, що коли вогняні стріли Іллі (блискавки) ударяються об камінь, то утворюються джерела та струмки, що не замерзають узимку. Біля них будували каплиці, а вода з них вважалася цілющою.

День Іллі: чому не можна купатися

Після свята Іллі закінчується купальний сезон і природа розпочинає підготовку до осені. Є навіть приказка: “На Іллю до обіду – літо, а по обіді – осінь”.

Вважається, що після свята вода у річках та озерах стає холодною. Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то весна буде холодною. Пояснювали вони це для себе і тим, що русалка може у воду затягнути, і тим, що кінь Іллі втратив підкову, коли на колісниці по небу рухався — вона у воду впала і вода крижаною стала. І за народними спостереженнями після Дня Іллі розпочинається дощовий сезон, тож і не до купання було.

Що не можна робити на Іллю

В Ільїн день заборонено будь-яку роботу в полі, городі та по господарству. Вважається, що вона не дасть жодного результату, а, навпаки, розгніває пророка Іллю і він пошле на замлю стихію у вигляді дощу, блискавки та грому. Селяни також боялися цього дня польових робіт, бо вірили, що за таку непошану Ілля може вбити блискавкою. Також цього дня не дозволяли літнім і хворим людям дивитися в дзеркало, щоб вони не віддали свою життєву силу.

Прикмети на день Іллі

Православне свято Іллі має безліч повір’їв, звичаїв та прикмет. Деякі прикмети дійшли донині:

перестають кусатися мухи та комарі;
у свято не можна формувати стог – бути пожежі;
після свята Іллі можна збирати горох;
на Іллю роблять змови на насіння для гарного врожаю наступного року.

2 серпня в Іллін день відзначають іменини: Ілля, Олександр, Георгій, Тихін, Олексій, Єгор, Опанас, Іван, Костянтин, Сава.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні