П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаКомуналкаВ Україні діятимуть нові правила встановлення лічильників на воду та тепло

В Україні діятимуть нові правила встановлення лічильників на воду та тепло

Этот материал также доступен на русском языке
У Кабміні пропонують змістити термін встановлення лічильників тепла та води на два роки. При цьому жодних штрафних санкцій за їх невстановлення не буде. У будинках, де прилади обліку вже встановлені, під час воєнного стану дозволяється не знімати показання лічильників, якщо їх дані не передаються дистанційно. А плату за комуналку нараховуватимуть по-іншому.

Такий законопроект №7589, яким вносяться зміни до Закону України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання”, зареєстрували у Верховній Раді.

Так, згідно з чинним законом, у кожному багатоквартирному будинку мають бути встановлені колективні лічильники тепла та води. Прилади обліку встановлюються з допомогою обслуговуючих компаній. Для тих компаній, які не встановлять лічильники у строк, передбачено штрафні санкції.

Але якщо поправки, які містить зареєстрований законопроект №7589, будуть прийняті, то термін встановлення лічильників тепла та води відсунуть на два роки – до 1 серпня 2024 року. І природно, що протягом цих двох років жодних штрафних санкцій за невстановлені лічильники не застосовуватимуть.

Що ще передбачено у законопроекті №7589?

  • Перевірку лічильників у воєнний час не проводитимуть. Її відкладуть на післявоєнний період.
  • З лічильників, які вже встановлені в багатоквартирних будинках, у період воєнного стану можна буде не знімати свідчення.
  • У перші три місяці після скасування воєнного стану представник підприємства, що надає комунальні послуги, повинен буде зняти свідчення лічильника. Вони будуть вихідними для подальшого нарахування.
  • Плату за комуналку (тепло та воду) мешканцям будинку рахуватимуть по-іншому.

Як нараховуватимуть плату за воду та тепло під час війни?

  • Рахунки за тепло формуватимуть на основі методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг. Цю методику затверджено Мінрегіоном. При цьому рахунок за опалення залежатиме, зокрема, від температури повітря на вулиці.
  • За аналогічною методикою буде розраховуватися і плата за воду для мешканців, які не мають квартирних лічильників води, або які не передають показання своїх лічильників.
  • Для тих мешканців, у яких встановлені в квартирах лічильники води, плата за воду нараховуватиметься за їх показаннями.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що правила обліку води можуть змінити.

Джерело: biz.today.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні