П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниХто в Україні має право отримувати пенсію у 50 років: категорії та...

Хто в Україні має право отримувати пенсію у 50 років: категорії та професії

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні на заслужений відпочинок можна вийти у 60, 63 та 65 років, все залежить від наявності страхового стажу. Але деякі категорії українців мають право на достроковий вихід на пенсію. Вони можуть вийти на заслужений відпочинок уже у 50 років.

Йдеться про пільгові пенсії за віком, які призначаються тим, хто працює на шкідливих виробництвах, пише Телеграф.

Перелік професій, за якими українці можуть вийти на пенсію достроково, визначено двома списками.

Якщо ви працюєте повний день на виробництві списку № 1, ви можете претендувати на пенсію в 50 років, якщо є потрібний стаж роботи. Для чоловіків це 25 років, з яких не менше 10 на шкідливому виробництві, а для жінок — 20 років з мінімум 7 років та 6 місяців роботи.

До професій зі списку №1 належать гірничі та шахтарські спеціальності, люди, які працюють під землею, з радіацією, частина шкідливих транспортних, поліграфічних, медичних спеціальностей та ін. Повний перелік доступний посиланням.

Якщо ви працюєте повний день на виробництві списку № 2, то претендувати на пільгову пенсію можете з 55 років за наявності 30 років стажу для чоловіків (не менше 12 років 6 місяців на небезпечних роботах) та 25 для жінок (Мінімум 10 років роботи).

До професій другого списку відносять частину гірничих робіт, зайнятість на поверхні шахт, роботу з рудою, у металургії, виробництві вогнетривів, металовиробів, різних металів, вибухівки, видобутку нафти та газу та інші спеціальності.

У працівників за професіями з першого списку передбачено бонус за важку працю, тому їх пенсії вищі.

Щоб отримувати пільгову пенсію, на виробництві має проводитись атестація робочих місць. Українці мають подавати до Пенсійного фонду трудову книжку, а також довідку про пільговий характер роботи.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як в Україні призначають пільгові пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні