П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПризначення пенсії: в Україні змінилися правила надання відомостей про трудову діяльність

Призначення пенсії: в Україні змінилися правила надання відомостей про трудову діяльність

Этот материал также доступен на русском языке
Набули чинності оновлені правила надання відомостей про трудову діяльність застрахованих осіб в електронній формі. Нові правила розпочали працювати з 15 липня 2022 року.

Як повідомляють у прес-службі ПФУ, вони затверджені постановою правління Пенсійного фонду від 01.06.2022 № 8-3 «Про порядок та черговість подання відомостей для створення електронних трудових книжок».

Оновлені правила передбачають можливість надання страхувальником або уповноваженим представником відомостей про місце роботи, кваліфікацію, заохочення, припинення трудових відносин, які відсутні у реєстрі застрахованих осіб.

Для створення електронних трудових книг слід надати відомості:

– У вигляді відсканованих копій документів;

– в оцифрованому вигляді – через створення відповідного електронного запису в електронному кабінеті страхувальника чи застрахованої особи на веб-порталі електронних послуг ПФУ, до якого додаються скановані копії документів, на підставі яких створено запис.

Відомості про трудову діяльність працівника подаються лише один раз. Повторне подання можливе лише при виправленні неточних даних, представлених раніше.

Додамо, що відомості про трудову діяльність застрахованої особи в електронній формі надаються у будь-який період протягом п’яти років з дня набрання чинності Законом України від 5 лютого 2021 року №1217-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі».

Спочатку на опрацювання потрібно подавати відомості про трудову діяльність осіб, яким до отримання права виходу на пенсію за віком залишилося два і менше років, а також трудової діяльності осіб за період до 1 липня 2000 року.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про виплату пенсій на непідконтрольних територіях.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні