Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовини20 липня – Міжнародний день торта: історія свята та цікаві факти

20 липня – Міжнародний день торта: історія свята та цікаві факти

Этот материал также доступен на русском языке
20 липня – 201-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 164 дні. Сьогодні відзначають Міжнародний день шахів та День шахів в Україні, Міжнародний день торта, День ходіння бордюрами, Всесвітній день стрибка.

Міжнародний день шахів: історія свята

Вже багато років, починаючи з 1966 року, у всьому світі 20 липня святкують Міжнародний день шахів. Це свято проводиться за рішенням ФІДЕ — Всесвітньої шахової федерації (засновано 1924 р.). Назва гри походить з перської: шах мат – володар помер. Батьківщиною шахів є Індія. Там у V столітті з’явилася попередниця шахів – гра чатуранга. У Київській Русі шахи з’явилися приблизно в ІХ-Х ст. Перша сучасна шахівниця (світлі та темні квадрати) була зроблена в Європі в 1090 році. Складну шахівницю винайшов священик. В один історичний період священнослужителям забороняли грати в шахи, тому один із них вирішив цю заборону обійти і зробив шахівницю, що складається. У складеному стані вона спокійно вміщалася на книжковій полиці і мала вигляд двох книжок. Перший комп’ютер, який грав у шахи з міжнародним гросмейстером, називається DeepThought. Це сталося у листопаді 1988 року в Лонг-Біч, штат Каліфорнія. Найкращим шахістом України є Руслан Пономарьов. Він став чемпіоном у 18-річному віці, встановивши світовий рекорд. Крім того, видатний українець навчився грати у шахи ще у 5 років, і йому знадобилося 13 років, щоб стати чемпіоном.

Міжнародний день торта

20 липня у світі відзначають Міжнародний День Торту. Він присвячений дружбі та миру між людьми, країнами та народами. Девіз свята “I cake you”, що означає “Я прийду до тебе з тортом”, що, загалом, логічно – як ще по-іншому відсвяткувати дружбу чи світ. Вперше в міжнародному масштабі День Торту відзначався 20 липня 2011 року, ставши однією з ініціатив Королівства Любові (міжнародного некомерційного проекту, який реалізує глобальні культурні, гуманітарні та миротворчі ініціативи), а проводиться він з метою поширення ідей миру та дружби на планеті через культуру.

5 цікавих фактів про торти

  1. Коли кухарі вигадали торт, ніхто не знає. Одні вважають, що торти з’явилися в Середньовіччі в Італії (слово «торт» у перекладі з італійської – «витіювате», «хитромудре», «багато прикрашене»). За іншою версією, прабатьками сучасних тортів є східні солодощі. А французи впевнені, що своєю появою у сучасному вигляді торти завдячують французьким кондитерам, адже їх десертам немає рівних.
  2. Перший торт, випечений до дня народження, було подано 1785 року. Він мав мало спільного з нинішніми іменинними тортами, прикрашеними свічками: тоді його було подано як запрошення на свято, а не як його кульмінацію.
  3. Найдорожчий торт у світі коштував 75 ​​мільйонів доларів. Його довжина становила 2 метри, вага – 450 кг. Замовили ласощі у вересні 2015 року мільйонери з ОАЕ, щоб відзначити день народження та заручини своєї дочки — великої модниці. За її бажанням, на торті сиділи солодкі фігурки знаменитостей, подіумом крокували моделі, а мультимедійний монітор без перепочинку транслював модні покази. Але навіть цього замовникам здалося мало, і тоді торт прикрасили чотирма тисячами рожевих, жовтих та білих діамантів вартістю 45 млн.
  4. Перший багатоярусний весільний торт був виготовлений для весілля старшої дочки королеви Вікторії (яку також звали Вікторією) у 1858 році.
  5. Цукрова мастика – універсальний матеріал для прикраси тортів на замовлення набув своєї популярності ще в 50-х роках. Але її рецепт був відомий ще з 16 століття. Тоді з мастики робили цукерки та помадки, а покривати нею торт навчилися набагато пізніше.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні