Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіДолар та євро майже зрівнялися: чому дешевшає євро і що буде з...

Долар та євро майже зрівнялися: чому дешевшає євро і що буде з курсом долара

Этот материал также доступен на русском языке
Євро до долара дешевшає, наближаючись до паритету, насамперед через війну, яка породжує низку негативних економічних наслідків для всієї Європи.

Про це розповів керівник служби продажу казначейських продуктів АТ “Банк Авангард” Юрій Крохмаль, повідомляє РБК-Україна.

До негативних факторів, за словами експерта, належать:

  • підвищення цін на енергоносії та залежність від поставок з боку Росії, заміна яких породжує додаткові витрати та навантаження на економіку;
  • підвищення цін агропромислового сектора та порушення економічних ланцюжків з українськими компаніями, що впливають на обсяги виробництва товарів у ЄС;
  • санкції та скорочення обсягів експорту до Росії мають прямий негативний вплив на європейські компанії зокрема, та на платіжний баланс ЄС у цілому;
  • до того ж, зберігаються ризики ескалації конфлікту аж до прямої агресії на країни Європи.

На цьому фоні ситуація в США виглядає значно краще, зазначив Крохмаль.

Крім того, суттєво відрізняються поточні підходи до монетарної політики європейського та американського центробанку. на рівні мінус 0,5% для того, щоби не уповільнювати відновлення європейської економіки”, – пояснив експерт.

За словами Крохмаля, така конфігурація факторів робить долар США привабливішим за євро для інвесторів, через що і спостерігається зміцнення американської валюти.

“Щойно ми побачимо паритет у співвідношенні євро до долара, то відповідно маємо зрівнятися курси цих валют до гривні. Але чи протримається такий тренд, залежить від подальшого розвитку ситуації та подальших рішень ЄЦБ та ФРС. Падіння курсу євро вплине на наших експортерів на певний негативний вплив”. , які мають контракти в євро, через те, що їх експортний виторг у доларовому еквіваленті буде меншим”, – резюмував Крохмаль.

Нагадаємо, курс євро 12 липня впав до 1,0006 долара, найнижчого рівня з грудня 2002 року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні