Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЗеленський надає полякам в Україні особливий статус, а Путін спростив набуття російського...

Зеленський надає полякам в Україні особливий статус, а Путін спростив набуття російського громадянства для всіх українців

Этот материал также доступен на русском языке
11 липня Президент України Володимир Зеленський передав Верховній Раді законопроєкт щодо надання особливого статусу громадянам Польщі в Україні.

Про це повідомив президент Республіки Польща Анджей Дуда, виступаючи з нагоди роковин Волинської трагедії.

“Сьогодні в цьому можна побачити ситуацію, протилежну тій, коли від поляків намагалися позбутися за будь-яку ціну, у тому числі позбавляючи їхнього життя. Сьогодні Україна цим вчинком і жестом Президента спрямовує символічне запрошення: на вас тут чекають з особливими правами. Нехай це буде знайомим і для нас у всіх цих питаннях, про які часто важко говорити”, – цитує Дуду канцелярія.

Також за словами польського лідера, на сьогоднішній день немає поляків, які не знали б про Волинську трагедію, і «все ж таки вони приймають українців під свій дах і приносять допомогу всьому народу та державі».

Нагадаємо, 11 липня рішенням Сейму Польщі від 22 липня 2016 року в країні оголошено “Національний день пам’яті жертв геноциду, скоєного українськими націоналістами проти громадян Республіки Польща”.

Волинська трагедія забрала життя десятків тисяч поляків та українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України.

І цього ж дня президент РФ спростив отримання російського громадянства для всіх громадян України. Про це повідомляється з посиланням на указ.

“Встановити, що громадяни України, Донецької Народної Республіки або Луганської Народної Республіки (так звані “днр”, “лнр” – ред.) та особи без громадянства, які постійно проживають на території Донецької Народної Республіки, Луганської Народної Республіки або України, в тому числі раніше які мали громадянство Російської Федерації і оформили вихід із громадянства Російської Федерації в установленому порядку, мають право звернутися із заявою про прийняття до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку відповідно до частини восьмої статті 14 Федерального закону від 31 травня 2002 р. N 62-ФЗ ” Про громадянство Російської Федерації”, – йдеться в указі.

У попередній версії указу спрощений порядок отримання громадянства РФ поширювався лише на мешканців так званих “ДНР”, “ЛНР”, а також Херсонської та Запорізької областей.

Наприкінці травня Путін підписав указ про спрощену процедуру.

Міністерство закордонних справ України заявило, що видачею російських паспортів жителям Запорізької та Херсонської областей указ Путіна “відкриває шлях до примусу” мешканців тимчасово захоплених армією РФ територій набувати російського громадянства.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні