П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВиявлення туберкульозу: чи потрібна всім дітям проба Манту – відповідь МОЗ

Виявлення туберкульозу: чи потрібна всім дітям проба Манту – відповідь МОЗ

Этот материал также доступен на русском языке
Діти досить уразливі до зараження туберкульозною паличкою чи мікобактерією. Вся справа в тому, що імунна система у них тільки формується і тому ще не готова чинити опір багатьом інфекційним хворобам.

Немовлята та діти до двох років мають підвищений ризик розвитку туберкульозного менінгіту та розсіяних (дисемінованих) форм туберкульозу, з якими пов’язаний високий рівень смертності. Істотно знижує ризик розвитку таких проявів щеплення BCG вакциною (БЦЖ).

Під час війни ризик інфікуватися мікобактерією зростає через стрес, погіршення умов життя та харчування, вимушене перебування в місцях скупчення людей у ​​сховищах та під час евакуації, обмежений доступ до медичної допомоги тощо.

Симптоми туберкульозу

Прояви туберкульозу, особливо на ранніх етапах, мають неспецифічні ознаки і подібні до інших дитячих захворювань. Отже, особливого значення набуває настороженість батьків та поінформованість про туберкульоз.

Важливо звернутися за допомогою у разі ймовірного або підтвердженого контакту дитини з людьми, які мають підозру на туберкульоз, а також при появі наступних симптомів:

  • млявість, слабкість, погіршення сну;
  • відсутність апетиту;
  • неможливість сконцентруватися на грі чи навчанні;
  • втрата або поганий набір ваги;
  • неприродна блідість шкіри;
  • кашель (переважно сухий, що не припиняється протягом 2-3 тижнів);
  • невисока, але тривало підвищена температура (37–38°С);
  • нічне потіння.

Кому потрібно робити пробу Манту?

В Україні доступні кілька способів діагностики туберкульозної інфекції на етапі інфікування (йдеться про приховану туберкульозну інфекцію у клінічно здорової дитини — ще до розвитку активного захворювання та появи симптомів). Для ранньої діагностики прихованої туберкульозної інфекції в дітей віком застосовують туберкулінову пробу (пробу Манту) чи тест вивільнення гамма-интерферона (квантифероновий тест), а діагностики захворювання після появи симптомів – швидкий молекулярний тест (GeneXpert) і рентгенологічне дослідження.

Проте важливо пам’ятати, що пробу Манту не рекомендується проводити всім, лише дітям із груп ризику. У той же час пробу Манту проводять перед щепленням БЦЖ дітям старше двох місяців та нещепленим вакциною БЦЖ у пологовому будинку. У цьому випадку щеплення БЦЖ здійснюється за негативного результату проби Манту.

Новонародженим та малюкам до двомісячного віку щеплення проти туберкульозу проводяться без попередньої проби Манту. Відповідно до сучасних рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, проба Манту рекомендується лише для певних груп ризику, яким необхідно встановити показання щодо призначення профілактичного лікування туберкульозу.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, де можна отримати ліки від туберкульозу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні