Вівторок, 19 Березня, 2024
ГоловнаНовиниРада може усунути норму про обмеження пересування чоловікам під час війни

Рада може усунути норму про обмеження пересування чоловікам під час війни

Этот материал также доступен на русском языке
У суспільстві активно обговорюється норма закону про заборону чоловікам виїжджати за межі місця проживання без дозволу військкомату найближчим часом

Депутат Верховної Ради від фракції “Голос” Ярослав Железняк вважає, що парламент може змінити норму закону про заборону чоловікам виїжджати за межі місця проживання без дозволу військкомату найближчим часом.

Про це він написав у своєму telegram-каналі, передають Українські Новини.

“Коротко про заборону на пересування всередині країни: рішення в такому вигляді нонсенс-має бути змінено. Якщо ні, впевнений, що цю норму закону буде змінено Радою найближчими днями”, – написав він.

На його думку, найкращим варіантом є виправлення помилки нормальною комунікацією та роз’ясненням.

Раніше Генеральний штаб Збройних сил України підтвердив заборону на виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу військкомату у воєнний час. Вони обґрунтовують його нормою із закону “Про військовий обов’язок та військову службу”.

Депутат Ради Роксолана Підласа (“Слуга народу”) пропонує скасувати норму про заборону чоловікам виїжджати за межі місця проживання без дозволу військкомату.

У Міноборони також роз’яснили своє бачення, за яких умов дозволять військовозобов’язаним виїжджати за межі областей на постійній основі. У коментарі УНН речник відомства Олександр Мотузяник пояснив, що буде окрема категорія громадян, які зможуть здійснювати поїздки до інших регіонів на постійній основі.

“Будуть визначені категорії громадян, які здійснюють такі поїздки на постійній основі – коли вони їздять на роботу, або коли їх примушують до таких поїздок сімейні чи службові умови”, – пояснив представник Міноборони.

За його словами, категорії громадян, які перебувають на мобілізаційному резерві, повинні інформувати про те, якщо вони виїжджають не лише за кордон, а й за межі своїх регіонів, де перебувають на обліку.

Тому виникла потреба нормувати цей процес. До певних категорій громадян належать призовники, військовозобов’язані, а також резервісти, які проходять службу у Збройних Силах України та підписали відповідні контракти.

“Безумовно, ці люди мають інформувати на місцях керівників територіальних центрів про свої довготривалі, скажімо так, поїздки. Але ця система ще буде відшліфована, бо є надто багато нюансів. Ми розуміємо, що люди виїжджають за межі своїх областей, населених пунктів, досить часто і на різні терміни. Тому поки що процедура така, що такі дозволи будуть від 30 днів до року. Генеральний штаб обов’язково надасть усі роз’яснення і суспільству, і журналістам”, – додав Мотузяник.

Чекаємо на остаточне роз’яснення правової норми. У суспільстві активно обговорюється норма закону про заборону чоловікам виїжджати за межі місця проживання без дозволу військкомату найближчим часом.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні