П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 5 липня - Всесвітній день бікіні

Цей день в історії: 5 липня – Всесвітній день бікіні

Этот материал также доступен на русском языке
5 липня – 186-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 179 днів. 5 липня відзначають День бікіні, День визволення міст Краматорська та Слов'янська від проросійських терористів.

День бікіні: історія свята

5 липня святкують День бікіні — найбільш зухвалого та спірного купальника всіх часів та народів.

60 років тому відбулася справжня революція в промисловості купальних костюмів. Французький модельєр Луї Реар представив свою модель купальника. У цей день 1946 року під час показу мод у Парижі манекенниця Мішлен Бернардіні вийшла на подіум, прикрита двома вузькими смужками тканини. Найкраще описав його один із радянських конферансьє: “Тут смужка і там смужка, а загалом — ні чорта”.

Костюм назвали ляпасом суспільного смаку (оскільки до цього на пляжах жінки носили лише закриті купальники). Хоча історія моди свідчить, що ще 1600 тому в Римській імперії були спокусниці, які носили купальні костюми, що складаються із двох деталей. Вони зображені на римській мозаїці 4 століття, відкритої археологами під час розкопок вілли Казале на Сицилії.

Носіння бікіні забороняли на багатьох курортах і так тривало до середини 50-х років 20 століття. Все змінилося з виходом на екрани гучного фільму “І Бог створив жінку”, коли у ньому в кадрі в бікіні продефілювала європейська секс-бомба Бріжіт Бардо.

Брижить Бардо в молодості в купальнику бікіні.
Бріжіт Бардо в молодості в купальнику бікіні.

Щодо назви “бікіні”, то демонстрація цієї моделі купальника відбулася лише через 4 дні після того, як США провели у Тихому океані випробування атомної бомби під кодовою назвою “Бейкер”. Бомбу підірвали на атоле Бікіні, тому дизайнер вирішив назвати свій маленький купальник “бікіні”, оскільки його поява була навести ефект бомби, що розірвалася.

День визволення міст Слов’янська та Краматорська від проросійських терористів

5 липня 2014 року бойовики сепаратистського угрупування ДНР разом із російськими терористами були витіснені з Краматорська силами українських військових, і над містом піднято прапор України.

На початку травня в. о. глави Адміністрації Президента України Сергій Пашинський оголосив, що АТО на території Краматорська вийшла на фінальну стадію. Але активні бої тривали близько місяця. 5 липня, внаслідок поразки у Слов’янську, сили ДНР залишили Краматорськ, після чого його зайняли українські війська.

5 липня 2014 року о 13:00 бійцями-розвідниками 2-го батальйону Нацгвардії над міськрадою Слов’янська встановлено український прапор. Того ж дня передові сили Нацгвардії увійшли і до Краматорська. Першими йшли розвідники та сапери, за ними — інші військові підрозділи.

Що сталося в Україні та світі 5 липня?

  • 1439 — на Флорентійському соборі митрополит Київський Ісидор разом із грецьким архієпископом Василем Бессаріоном підписали церковну унію про об’єднання православної та католицької Церков під владою Римського Папи.
  • 1841 – Томас Кук відкрив перше у світі туристичне агентство.
  • 1865 — у Лондоні засновано благодійну організацію “Армія Спасіння”.
  • 1866 – від холери помер Йосип Гладкий – останній кошовий Задунайської Січі.
  • 1919 – після 9-годинного бою війська УНР зайняли Жмеринку. Червоноармійці, відступаючи, підірвали тунель та зіпсували 36 паровозів.
  • 1954 – Елвіс Преслі записав свою першу пісню “That’s All Right, Mama”.
  • 1965 — у м. Києві розпочато будівництво нового житлового масиву Оболонь.
  • 1985 — Сергій Бубка переміг на міжнародних змаганнях з легкої атлетики у стрибках із жердиною у Брюсселі з результатом 580 см.
  • 1991 — Верховна Рада УРСР прийняла заяву про безпідставність територіальних претензій Румунії до України щодо Північної Буковини та Подунав’я.
  • 1994 – в Інституті підготовки кадрів Служби безпеки України відбувся перший випуск слухачів.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які важливі події відбулися 29 червня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні