Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіДо призову на військову службу готують людей з інвалідністю

До призову на військову службу готують людей з інвалідністю

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні продовжується загальна мобілізація громадян. Люди з інвалідністю також підлягають призову та можуть служити в армії.

Вони можуть піти на службу добровільно. Однак така служба має певні обмеження, повідомляє biz.today.ua.

Порядок призову на службу громадян з інвалідністю визначено у новому законопроекті, який подано на розгляд до Верховної Ради.

Там, зокрема, записано:

“Особи з інвалідністю… у зазначений період (під час військового стану) можуть бути призвані на військову службу за їх згодою та проходити військову службу в межах області, в якій зареєстровані або проживають” .

При цьому в пояснювальній записці до поданого законопроекту пишуть, що через існуючу редакцію закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” по-різному трактують вислів “можуть бути покликані”.

Тому в новій редакції закону пропонують уточнити, як саме їх буде покликано, і де вони мають проходити службу.

“Через можливість різного трактування словосполучення “можуть бути покликані”, існує проблема у осіб, які мають відстрочку від призову на військову службу, проте виявили добровільне бажання проходити її, якщо вони фактично будуть нести службу далеко від дому, хоча мають об’єктивні потреби бути саме так.

Для правильного трактування та подальшого практичного використання необхідно уточнити відповідну правову норму ”, – обґрунтовують запропоновані зміни автори законопроекту.

Крім того, до закону пропонують заверстати норму про заборону на виїзд із країни чоловіків віком від 18 до 60 років. Досі ця норма містилася лише в Указі президента.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні