П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаКомунальні тарифи: кому доведеться більше платити за холодну воду

Комунальні тарифи: кому доведеться більше платити за холодну воду

Этот материал также доступен на русском языке
В уряді представили нову систему оплати та зобов'язали місцеві водоканали її виконувати. З 1 травня для українців набули чинності зміни у схемі оплати за водопостачання та водовідведення. Тепер мешканці багатоповерхівок оплачуватимуть також внутрішньобудинкові втрати води.

В Україні повною мірою запрацював Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», пише газета Місто.

Депутaти Верховної Ради проголосували, а уряд затвердив нову оплату зa воду. Така система зроблена наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Методика затверджена відповідно до закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який передбачає, що мешканці будинку як власники цілісного майнового комплексу мають платити за весь обсяг води, яку купив будинок.

Як розподілятимуть плату за «втрачену» воду?

У будинках, де всі квартири мають лічильники холодної води, обсяг небалансу (різниці) розподіляється між усіма споживачами пропорційно до обсягу використання води. А ось у будинках, де частина квартир не має лічильників холодної води, обсяг небалансу розподіляється між тими споживачами, які не мають лічильників, пропорційно кількості осіб, які користуються послугами.

Тепер весь обсяг води, який заходить у багатоквартирний будинок, будуть сплачувати власники/співвласники цього будинку.

Так, якщо в будинку є втрата води, наприклад, у підвальних приміщеннях, мешканці будинків платитимуть за ці витрати також, а не тільки за воду, яку вони використовують у власних квартирах.

Як не платити за воду більше?

Уряд дає такі поради. Показник загальнобудинкового лічильника має бути таким самим (або близьким до) як загальні показники індивідуальних лічильників. Тобто, скільки в будинок заходить води, стільки ж води має дійти без втрат у квартири. Для цього домоутримуючі організації (ОСББ, колишні ЖЕКи) мають провести аудит внутрішньобудинкових та підземних комунікацій, виявити пошкодження, через які відбувається втрата води. І усунути ці ушкодження. Тоді власникам квартир не доведеться платити більше.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про тарифи на комунальні послуги у воєнний час.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні