П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниКомусь пощастить: під час воєнних дій в Україні підвищать пенсії до 20...

Комусь пощастить: під час воєнних дій в Україні підвищать пенсії до 20 тисяч гривень

Этот материал также доступен на русском языке
Навіть під час війни в Україні не скасували поетапне підвищення пенсій, яке було заплановано на 2022 рік.

Незважаючи на війну та жорстке скорочення бюджетних видатків, деяким громадянам вже з наступного місяця підвищать пенсії до 20 тисяч гривень і навіть трохи вищі. У громадян, які отримують максимальну пенсію, величина виплати зросте до 20 270 гривень, повідомляє biz.today.

Навіть під час війни в Україні не скасували поетапне підвищення пенсій, яке було заплановано на 2022 рік. Зокрема у березні відбулася індексація пенсій. Потім з квітня перерахували пенсії працюючим громадянам, і вже в червні вони стали отримувати підвищені виплати. А на липень заплановано ще один черговий етап підвищення пенсій.

Цього разу виплати переглянуть громадянам, які отримують мінімальну та максимальну пенсії. Їхні виплати залежать від величини прожиткового мінімуму (ПМ) для непрацездатних осіб. А оскільки ПМ зросте саме з липня, то й пенсії також зміниться з липня.

Зокрема, у тих, хто отримує мінімальну пенсію, виплата дорівнює одному прожитковому мінімуму для непрацездатних осіб. Наразі ПМ дорівнює 1934 гривні, а вже з липня він зросте до 2027 гривень. Таким чином, мінімальна пенсія зросте на 93 гривні. Водночас, отримувачам максимальної пенсії пощастить значно більше. Їхня виплата становить десять прожиткових мінімумів. Наразі вона дорівнює 19 340 гривень, а з липня стане 20 270 гривень.

Крім того, зросте і набавка до пенсій за наднормативний стаж роботи (для чоловіків понад 35 років, для жінок – понад 30). Надбавка за рік наднормативного стажу зросте з 19,34 грн до 20,27.

Нагадаємо, водночас не всім індексували пенсію у березні. Зокрема, держслужбовцям її так і не переглянули, незважаючи на ухвалений закон. В уряді кажуть, що для них поки що немає механізму індексації пенсій.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні