Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіВ Україні вирішили збільшити робочий день до 12 години

В Україні вирішили збільшити робочий день до 12 години

Этот материал также доступен на русском языке
У період дії воєнного стану українцям можуть збільшити робочий день до 12 години.

Роботодавці не повинні заздалегідь повідомляти своїх працівників про зміну умов праці. Але вони не можуть вирішувати таке питання одноосібно. Відтак керівники підприємств повинні враховувати деякі нюанси. Їх роз’яснили в Управлінні Держпраці.

Так, слід зазначити, що до повномасштабного вторгнення багато підприємств на території України працювали у дві зміни, а то й цілодобово – у три. Зараз з об’єктивних причин кількість змін скоротилася на більшості підприємств до однієї. При цьому роботодавці мають право збільшити тривалість робочої зміни з 8 годин до 12, що вже чимало з них і зробили.

Водночас у відомстві пояснюють, що встановлення такого режиму роботи дозволяється, проте роботодавець має погодити його із профспілкою. Також необхідно буде запровадити сумований облік робочого часу. Це випливає із вимог ст. 61 КзпПр.

При цьому Держпраці додали, що в умовах військового стану роботодавець не повинен попереджати працівників про зміну істотних умов праці (режиму роботи) за два місяці, як це було до війни. Тепер такі зміни можуть відбуватися набагато швидше, адміністрація просто ставить працівників перед фактом.

Таким чином, роботодавець може запроваджувати сумований облік робочого часу та змінювати режим роботи розпорядчим документом, але лише за умови згоди профспілки.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні