Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 13 червня – День швейної машинки

Цей день в історії: 13 червня – День швейної машинки

Этот материал также доступен на русском языке
13 червня – 164-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 201 день. У цей день у світі відзначаються День народження шпильки, День святого Антонія - покровителя закоханих, тварин і всіх, що зневірилися, День швейної машинки, День расової єдності, Міжнародний день поширення інформації про альбінізм, Всесвітній день бамії.

13 червня – Міжнародний день розповсюдження інформації про альбінізм

Встановлено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 18 грудня 2014 року. Вона закликає держави вживати дієвих заходів щодо ліквідації будь-яких видів дискримінації людей, які страждають на альбінізм. А також ініціювати проведення заходів у сфері освіти та підвищення поінформованості громадськості про це захворювання.

Згідно зі світовою статистикою, на 20 тисяч дітей народжується одна дитина з альбінізмом — частковою або повною відсутністю пігменту меланіну. Люди-альбіноси мають дуже світлу шкіру, біляве волосся та вії.

День швейної машинки – історія свята

Щорічно 13 червня відзначається День швейної машинки. Саме в цей день у 1790 році англійський винахідник Томас Сейнт запатентував конструкцію першої швейної машинки, правда його винахід не набув широкого поширення. Через 80 років Вільям Ньютон Вілсон знайшов малюнки та креслення Сейнта в Лондонському патентному бюро та побудував робочу модель швейної машинки, яка зараз належить Лондонському музею науки.

Що сталося 13 червня в Україні та світі?

  • 1892 – у Києві запущено для пасажирів перший у Російській імперії електричний трамвай.
  • 1895 – у Французькій республіці пройшли перші у світі автомобільні перегони. Середня швидкість автомобілів становила 24 км/год.
  • 1919 – біля с. Луквиця (Прислоп) на Франківщині польський комендант Підвисоцький та польські воїни без слідства та суду розстріляли державного секретаря (міністра) земельних справ ЗУНР Михайла Мартинця та 10 працівників міністерства, які прямували до Чехословаччини.
  • 1971 – газета “Нью-Йорк Таймс” розпочала публікацію документів Пентагону про історію втручання США у в’єтнамську війну.
  • 1983 – на ринок у США надійшов перший серійний мобільний телефон. Пристрій під назвою “Dynatac 8000x” виробництва компанії “Motorola” важив майже 800 г, а його довжина складала 33 см.
  • 1983 – американський космічний зонд “Піонер-10” перетнув орбіту Нептуна і став першим витвором людини, покинув межі Сонячної системи.
  • 2014 – українські війська звільнили місто Маріуполь від проросійських терористів.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які події сталися 9 червня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні