П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 3 червня – Всесвітній день велосипеда

Цей день в історії: 3 червня – Всесвітній день велосипеда

Этот материал также доступен на русском языке
3 червня – 154-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 211 днів. Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день велосипеда, День народження парашута, День «Любов перемагає все», День засобів захисту від комах, Всесвітній день клишоногості, День уособлення авторитету.

Всесвітній день велосипеда

День призначено на 3 червня кожного року резолюцією Генеральної Асамблеї ООН з 12 квітня 2018 року. Ініціатором заснування свята став соціолог Лешек Сибільський разом із своїми студентами. Вони провели медіакампанію, де намагалися звернути увагу на велосипед не лише як на засіб покращення фізичного та психічного здоров’я, а й на формування у суспільстві культури руху на велосипеді та підвищення безпеки на дорозі.

Співавторами документа виступили 56 країн світу. Резолюція ООН закликала держави приділяти велосипеду належне місце у стратегіях розвитку регіонів. Зокрема, реалізувати політику та заходи з охорони та безпеки як пішоходів, так і велосипедистів.

Найбільшим попитом велосипеди мають Нідерланди (їх мають 90% населення). За ними слідує Данія, де “залізні коні” мають більше 80% людей. На третьому місці – Німеччина, де на велосипедах їздять понад 75% населення.

Що сталося в Україні та світі 3 червня

  • 1527 — о 7:00 вечора розпочалася велика пожежа у Львові, яка знищила всю готичну забудову міста.
  • 1571 – війська кримського хана Девлет-Герая захопили і вщент спалили Москву.
  • 1638 – почалася Жовнинська битва – вирішальна битва повстанців на чолі з Дмитром Гунею проти шляхетського війська Речі Посполитої під час повстання Острянина.
  • 1768 – взяття м. Умані гайдамацькими загонами Максима Залізняка та Івана Гонти.
  • 2006 – Чорногорія проголосила незалежність.

Напомним, ранее мы рассказывали, какие события произошли 31 мая.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні