Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЧи зросте моя пенсія, якщо я звільнюся?

Чи зросте моя пенсія, якщо я звільнюся?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо ви звільнитеся, то вашу пенсію однозначно перерахують. Але як сильно вона виросте...

«Мені 73 роки. Вийшла на пенсію у 2003 році. Наразі розмір пенсії 2900 гривень. Я продовжую працювати. У мене середня зарплата і 52 роки стажу. Чи перерахують мені пенсію, якщо я звільнюся, і на скільки вона збільшиться? Чи буде враховано понаднормовий стаж?

Людмила Бойко, м. Бориспіль, Київська обл.»

При перерахунку врахують прожитковий мінімум

Якщо ви звільнитеся, то вашу пенсію однозначно перерахують. Але як сильно вона виросте, передбачити практично неможливо. У нас немає точних даних про вашу зарплату, ми не знаємо, коли востаннє вам робили перерахунок пенсії за стажем і за якою датою його враховано. Але перехід у розряд непрацюючих в будь-якому разі позначиться на розмірі пенсії позитивно.

Річ в тому, що зі збільшенням прожиткового мінімуму і розміру мінімальної пенсії непрацюючим пенсіонерам пенсії автоматично перераховуються. У такому разі змінюються, зокрема, розміри деяких надбавок. Пенсіонерам, які працюють, такі перерахунки не роблять доти, доки вони не звільняться.

Доплата за понаднормовий стаж може зрости

Про факт звільнення обов’язково треба буде повідомити Пенсійний фонд, тоді пенсію перерахують і трохи осучаснять. Після цього можна буде уточнити про своє право на черговий перерахунок пенсії за стажем, а якщо це буде вигідно, то й із зарплати.

Щодо доплати за понаднормовий стаж, то вона вам і так виплачується (якщо йдеться про звичайну пенсію за віком). Її точний розмір ми визначити не можемо, бо не знаємо усіх нюансів вашої пенсійної справи. Але при звільненні її розмір може бути теж збільшений, оскільки він часто залежить якраз від розміру прожиткового мінімуму, що враховується під час розрахунку.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні