П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаКомуналкаКомуналка за час окупації: кому перерахують платіжки, а кому доведеться платити

Комуналка за час окупації: кому перерахують платіжки, а кому доведеться платити

Этот материал также доступен на русском языке
Що робити українцям, які опинилися в окупації та немає можливості платити за комунальні послуги. Одні продовжують жити на тимчасово зайнятих російськими окупантами територіях, інші встигли виїхати.

Про те, як буде нараховано оплату за комунальні послуги за час окупації та відсутності людей у ​​будинку, Фактам ICTV розповіла заступниця міністра громад та територій Наталія Хоцянівська.

– Сьогодні всі споживачі, якщо вони були відсутні більше 30 днів, повинні звернутися до постачальників послуг, щоб їм не робили нарахування. Це не стосується приміщень, обладнаних лічильниками, потрібно ці показники подавати, а саме – повторювати ті, що були раніше. Це не поширюватиметься на послугу управління багатоквартирним будинком і не стосуватиметься послуг постачання тепла, – каже Хоцянівська.

З цього випливає, що, якщо людина більше 30 днів не перебувала у приміщенні, вона повинна звернутися із заявою до постачальника послуг, а також додати довідку про лікування, або довідку всередині переміщеної особи, або довідку, що свідчить про службу у ЗСУ. Саме ця довідка і буде підставою для того, щоб постачальник послуг перерахував реальне споживання.

Ситуація із нарахуванням плати за комунальні послуги різниться у містах України.

– Сьогодні зовсім різна ситуація у містах. Наприклад, вона відрізняється у Миколаєві. З постачанням холодної води там виняткова ситуація у зв’язку з руйнуванням водопроводу. Такі ж винятки є і для інших міст, тому ухвалюються індивідуальні рішення, так було зроблено у Чернігові. Але загальна тенденція – якщо підприємства надавали комунальні послуги, вони роблять нарахування. Споживачі з розумінням та повагою ставляться до комунальників, бо справді стали свідками, що у такий нелегкий час для країни ми були у переважній більшості, де не було активних бойових дій, із газом, електрикою, водою, – каже вона.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, скільки платитимемо за комуналку з 1 червня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні