Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 24 травня – День слов'янської писемності та культури

Цей день в історії: 24 травня – День слов’янської писемності та культури

Этот материал также доступен на русском языке
24 травня – 144-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 221 день. Сьогодні відзначають Європейський день парків, День слов'янської писемності та культури, День тіари.

Європейський день парків

Європейський День парків організувала Федерація Європарк. Це європейська організація, яка поєднує природні території у 36 європейських країнах.

Дата святкування була обрана не випадково, оскільки саме 24 травня 1909 року у Швеції було створено перший із дев’яти Європейських Національних Парків. Мета свята – підвищення значущості парків та заповідних територій, а також розробка заходів щодо їх збереження.

За оцінками фахівців, найкращими парками Європи є Плітвицькі озера (Хорватія), Саксонська Швейцарія (Німеччина); Лох-Ломонд і Троссакс (Англія) Швейцарський Національний парк (Швейцарія), Чінкве Терре (Італія), Оуланка (Фінляндія), Парк Тріглав (Словенія) та інші.

Серед найкращих парків та дендропарків України: Дендропарк Софіївка в Умані, Межигір’я, Парк у селі Буки, Парк Володимирська гірка у Києві, Дендропарк Олександрія у Білій Церкві, Парк Феофанія у Києві, Маріїнський парк у Києві, Печерський ландшафтний парк у Києві, парк Високий замок , Алея сакури в Ужгороді, парк Островського у Коростені, парк імені Лазаря Глоби у Дніпрі, парк ім. Шевченка у Харкові, Тростянецький парк.

День слов’янської писемності та культури

День слов’янської писемності та культури встановлено в Україні щороку 24 травня у день пам’яті святих рівноапостольних Кирила та Мефодія.

Візантійські просвітителі Кирило і Мефодій дали поштовх для розвитку східнослов’янської писемності, перекладаючи церковнослов’янською мовою богослужбові книги та Євангеліє. Вони також упорядкували слов’янський алфавіт, заклали основу для подальшого вдосконалення кирилиці. Нею користуються досі понад 250 млн. Чоловік. Кирила – є третім офіційним алфавітом Євросоюзу після латині та грецького листа.

Міжнародний день тіари

Міжнародний день тіари (прикрашений головний убір стародавніх східних царів, а також римського папи) запрошує жінок хоча б один день на рік відчути себе королевою чи принцесою. Дата відзначається з 2005 року і має на меті заохочення жінок почуватися особливими.

День тіари закликає відкинути все це убік, поринути у світ розкоші та досконалості та пишатися тим, хто ви є.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні