Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіВійна в Україні: на яку допомогу від держави можуть розраховувати внутрішньо переміщені...

Війна в Україні: на яку допомогу від держави можуть розраховувати внутрішньо переміщені особи?

Этот материал также доступен на русском языке
Міністерка соціальної політики України Марина Лазебна розповіла про те, яку допомогу держава надає внутрішньо переміщеним особам, про програми, які нині діють.

За словами Марини Лазебної, переселенці можуть претендувати на 35 видів соціальної допомоги, передбачені законодавством, які можуть отримати за новим місцем знаходження. Також внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися з місць активних бойових дій, окупованих населених пунктів або тим, хто має зруйноване житло, виплачують допомогу на проживання. Вона надається у розмірі 3000 гривень – для осіб з інвалідністю та дітей, та 2000 гривень – для всіх інших осіб.

Важливо також, що одержана допомога на проживання не враховується при обчисленні сукупного доходу домогосподарства при призначенні інших видів соціальної допомоги та не оподатковується на доходи фізичних осіб.

– Через велику кількість переміщуваних людей були затримки з реєстрацією внутрішньо переміщених осіб. Ми розширили канали для реєстрації: підключили громади та ЦНАП, а з 19 квітня з’явилася можливість зареєструватись через «Дію». Ці заходи зменшили черги. Близько 500 тисяч заявок надійшло через “Дію”. Частина їх зараз допрацьовуються. Поки що не всі заяви надійшли до нас із регіонів. Одні області передають опрацьовані заяви швидше, інші повільніше. У всіх різні технічні та людські ресурси. Але я прошу всіх, хто подав заяви, не хвилюватися, адже за заявами, поданими до кінця квітня, ми виплачуємо допомогу за березень та квітень. Тому у травні продовжується виплата допомоги на проживання за ці місяці, – зазначила Марина Лазебна.

Так, за словами міністерки соціальної політики, вже понад 1 мільйон внутрішніх переселенців отримали понад 5,8 млрд гривень фінансової допомоги.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що уряд розширив перелік громадян, які можуть одержати 2200-2500 гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні