Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яПідступний діабет: чи є спрага ознакою діабету і якою має бути рівень...

Підступний діабет: чи є спрага ознакою діабету і якою має бути рівень цукру?

Этот материал также доступен на русском языке
Зростання захворюваності на цю недугу було оголошено надзвичайною загрозою для всього світового співтовариства. За прогнозами ВООЗ, до 2030 року хвороба займатиме сьоме місце серед причин смертності на планеті.

Як вчасно розпізнати його ознаки? Наша читачка ставить запитання:

– Мені 60 років. Часто чула, що треба пити багато води. Я так і роблю, бо мене мучить спрага. Але прочитала, що це може бути симптом діабету. Чи так це?

Відповідає лікар-ендокринолог Ольга Орлик:

— Найкраще перевірити рівень глюкози в крові. Жага може справді бути симптомом діабету, а може, і ні. Насторожити повинні нічне сечовиділення (так організм намагається вивести високий цукор через нирки), виражена загальна слабкість, безпричинна втрата ваги, висипання та запалення на шкірі (глюкоза — гарне середовище для розвитку бактерій та грибів), поява молочниці навіть у зрілому віці. Якщо у людини один або кілька таких проявів, слід звернутися до ендокринолога.

— Який рівень цукру в крові має насторожити?

— Треба здати аналіз на глікований гемоглобін. Його норма 5,7 відсотка. Якщо рівень вищий за 6,5, лікар ставить діагноз діабет. Буває ще переддіабет. Добре, якщо вдалося «вхопити» хворобу на цьому етапі і почати діяти: дотримуватись дієти, активно рухатися, приймати призначені ліки. Тільки так можна загальмувати розвиток хвороби та запобігти ускладненням.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні